Pogledajte Principov pištolj, kola Franca Ferdinanda…

Prošle su 104 godine od početka Prvog svjetskog rata, koji je promijenio političku mapu svijeta, srušio carstva i u kojem je povrijeđeno i poginulo 40 miliona ljudi.

(foto: AA)Foto: (foto: AA)

Austro-Ugarska je objavila rat Srbiji 1914, otpočevši tako Prvi svjetski rat. Neposredni povod ratu bio je atentat Gavrila Principa na austrougarskog prijestolonasljednika, nadvojvodu Franca Ferdinanda, koji se dogodio mjesec dana ranije u Sarajevu.

Prvi svjetski rat bio je globalni oružani sukob između dva saveza država (Antanta i sile Osovine) koji se odvijao na više kontinenata, između 1914. i 1918.

(foto: AA)Foto: (foto: AA)

Posljedice rata bile su, između ostalog, više od 40 miliona žrtava, uključujući približno 20 miliona poginulih vojnika i civila i značajna razaranja država, te se smatra prvim ratom globalnih, svjetskih razmjera.

Stoga je prvotno nazivan Veliki rat ili Rat koji će okončati sve ratove. Prvi svjetski rat važi za jednog od najsmrtonosnijih sukoba u modernoj ljudskoj historiji.

Ekipa Agencije Anadolija posjetila je Vojno-istorijski muzej u Austriji. U muzeju je izložen automobil u kojem je 28. juna 1914. ubijen nadvojvoda Franc Ferdinand.

(foto: AA)Foto: (foto: AA)

Izložena je i njegova uniforma koju je nosio u vrijeme atentata.

Među stvarima, koje su izložene u muzeju, nalazi se i automobilsko staklo, koje je razbijeno tokom atentata, kao i pištolj marke „Browning“, korićten tokom atentata.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!