Policija imala teroristu, pa ga pustila i opet uhapsila

#Evropa #Austrija #MarokancaAminaS #Terorizam

terorista.jpg

Austrijska policija uhapsila je Marokanca Amina S. (29), koji je osumnjičen da regrutuje ljude za oružanu borbu ektremističke Islamske države.

Svađa oko mobilnog telefona u jednom izbjegličkom smještaju u Salcburgu navela je policiju na trag osumnjičenog za terorizam. Amin je policiji, koja je bila pozvana pošto se krajem septembra posvađao sa jednim Afrikancem oko mobilnog, tvrdio da je Egipćanin i da ima 21 godinu.

Istragom se došlo do pravog identiteta, te je ustanovljeno da je od 2012. proputovao širom Evrope i da je simpatizer Islamske države.

U izbjegličkom smještaju u opštini Berghajm, on je aktivno pokušavao da izbeglice pridobije za oružanu borbu. Međutim, iako je policija ukazivala da postoji opasnost da Marokanac pripada terorističkom udruženju, dežurni tužilac je odlučio da ga istog dana pusti na slobodu.

Pošto mu je, istovremeno, izrečena mjera udaljavanja od izbjegličkog smještaja, on je nestao. Interpol je austrijske vlasti još u avgustu upozoravao na Amina, koji je kao tražilac azila ilegalno ušao u Austriju, a bio je poznat policiji više evropskih zemalja zbog trgovine narkoticima i više krađa.

Amin je navodno imao kontakt sa Salahom Abdelsalamom, jednom od glavnih osumnjičenih za atentat u Parizu.

On nije imao planove za izvršenje napada u Austriji, ali je regrutovanjem za Islamsku državu podržavao terorističke akcije.

Policija je sada, kako prenose mediji, ipak uspjela da uđe u trag Aminu i uhapsi ga, te sada eksperti za borbu protiv terorizma analiziraju podatke iz njegovog mobilnog telefona kako bi ušli u trag njegove mreže.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!