Porošenko proglašava mir u petak

By Balsa Knezevic

0409porosenko


U
krajinski predsjednik Petro Porošenko najavio je u Velsu da će u petak u 11 časova po srednjoevropskom vremenu proglasiti primirje u istočnom dijelu države.

Jedini uslov za to je da se najavljeni sastanak Kontakt-grupe u Minsku radi pronalaženja rešenja za sukobe održi u petak.

Porošenko je odluku objavio u Njuportu u Velsu, gdje se održava samit NATO-a, nakon što je razgovarao s vodećim liderima svijeta Barakom Obamom, Dejvidom Kameronom, Angelom Merkel, Fransoa Olandom i prvim čovjekom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom.

„U Minsku treba da bude potpisan dokument koji predviđa etape za sprovođenje mirovnog plana za Ukrajinu. Ključna odredba plana je prekid vatre“, izjavio je Porošenko.

Kako je prenio sajt Russia Today Porošenko je rekao da će vladinim trupama na jugoistoku zemlje naložiti obustavu vatre ako se u Minsku održi sastanak predstavnika Ukrajine, Rusije i OEBS-a kao što je planirano.

„Ako se sastanak u Minsku održi, pozvaću generalštab da uspostavi bilateralni prekid vatre i nadamo se da će primjena mirovnog plana početi sjutra“, rekao je Porošenko u Velsu.

Njegova najava otvara put za primjenu mirovnog plana od sedam tačaka koji je sukobljenim stranama juce predložio predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Kontakt grupa za Ukrajinu, sastavljena od predstavnika Kijeva, Moskve i OEBS-a treba da se sjutra u Minsku sastane sa proruskim pobunjenicima.

Međutim, prema nezvaničnim informacijama koje dolaze iz istočne Ukrajine, kod Marijupolja, grada na Azovskom moru, vode se velike borbe između ukrajinskih i proruskih snaga.

Izvještači s mjesta zbivanja su objavili fotografiju oklopnog vozila u plamenu, za koje tvrde da pripada ukrajinskoj vojsci i da su ga uništile proruske snage.

S druge strane, pojavile su se i informacije o tome da ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo bombarduje položaje ruske vojske nedaleko od Marijupolja. Takođe se navodi da je položaje ruske vojske ukrajinska snaga doznala špijunskim aktivnostima.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i Porošenko juče su u telefonskom razgovoru razmijenili mišljenja o stanju u Ukrajini, a zvanični Kijev je čak objavio da su dogovorili uslove primirja.

Kremlj je to demantovao, a potom je uslijedilo i ukrajinsko odbijanje Putinovog prijedloga o primirju koji sadrži sedam tačaka. Predsjednik Rusije je juče naveo i da odgovor o primirju očekuje do petka, što je ubrzo ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk odbio.

B92

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!