Portugal: Bivši premijer optužen za višemilionski mito

#Evropa #Korupcija #Optužnica #Portugal #Premijer

mito-korupcija.jpg

Bivši portugalski premijer Žoze Sokrateš formalno je optužen u velikoj istrazi o korupciji da je primio oko 24 miliona eura mita, saopštilo je danas portugalsko tužilaštvo.

Precizirano je da se nekadašnji lider Socijalističke partije goni po 31 tački za pasivnu korupciju, pranje novca, tešku fiskalnu prevaru i falsifikovanje dokumenata.

Istom optužnicom je pokriveno još 18 ljudi i devet organizacija. Istraga je zaključila da je Sokrateš, premijer izmedju 2005. i 2011, krivična djela činio od 2006. do 2015.

Sokrateš i njegovi saučesnici su, prema optužnici, u Švajcarskoj sakupili sumu procijenjenu na više od 24 miliona eura u zamjenu za usluge pružane brojnim organizacijama, medju kojima je i banka Espirito santo, koja je 2014. bankrotirala usred brojnih neregularnosti.

Otkako je u novembru 2014. uhapšen, Sokrateš (60) nije prestajao da tvrdi da nije kriv. Posle devet mjeseci u zatvoru, stavljen je u kućni pritvor prije puštanja da se brani sa slobode u oktobru 2015.

“Optužnica je neosnovana”, naveli su njegovi advokati i dodali da nameravaju da koriste sva pravna sredstva u odbrani svog klijenta.

Odluka tužilaštva se očekivala više mjeseci, nakon izvještaja da je razlog kašnjenja traženje medjunarodne saradnje i otkrivanja dodatnih krivičnih djela.

Optužnica ima više od 4.000 strana. U njoj se nalaze i nekadašnji šef banke Espirito santo Rikardo Espirito Santo Salgado i dvojica nekadašnjih zvaničnika Portugal telekoma.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!