Postignut dogovor Hamasa i Fataha

#PojasGaze #PomirenjeHamasaIFataha

Glavni vođa palestinskog islamskog ekstremističkog pokreta Hamas Ismail Hanije izjavio je danas da je na pregovorima kojima je posredovao Egipat postignut sporazum s rivalskim Fatahom palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa o uslovima za kontrolu pojasa Gaze.Hanije je najavio da će detalji biti objavljeni u Kairu kasnije danas.

U Gazi održana sjednica palestinske vlade kojoj je predsjedavao palestinski premijer Hamdalah (foto:Beta)

Hamasovci vladaju pojasom Gaze više od jedne decenije nakon što su silom preuzeli kontrolu od snaga lojalnih umjerenijem, sekularnom Fatahu.

To je dovelo da parališuće teritorijalne i političke podjele Palestinaca. Abas je vladao u autonomnim enklavama na Zapadnoj obali koja je pod okupacijom Izraela.Zvaničnici Hamasa i Fataha dva dana su pregovarali u Kairu o povratku Abasove Palestinske uprave u Gazu.

Prethodne nedjelje je u gradu Gazi održana sjednica palestinske vlade kojoj je predsjedavao palestinski premijer Rami Hamdalah, prva od 2014. godine.

Svi dosadašnji pokušaji pomirenja te dvije najveće palestinske frakcije od 2007. godine niijsu urodili plodom.Glavni kamen spoticanja uključuje kontrolu nad arsenalom oružja vojnog krila Hamasa, koji je tri puta ratovao protiv Izraela i sudbinu hiljada Hamasovih javnih službenika.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!