„Povlačimo snage ako se Grci povuku“

#RedžepTajipErdogan #Kipar

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da potpuno povlačenje turskih snaga s podijeljenog Kipra ne dolazi u obzir ukoliko Grčka ne pristane na povlačenje njenih snaga, javlja BBC.

Redžep Tajip Erdogan (Foto: EPA/Sedat Suna)

Nada za ujedinjenje Kipra je oživjela nakon razgovora turskih i grčkih Kiprana u Ženevi ove sedmice, no, brojne prepreke su i dalje prisutne. Jedna od njih je pitanje da li turske snage treba da ostanu u sjevernom dijelu Kipra nakon ujedinjenja. Zajednice na ostrvu su podijeljene od 1974. godine.

Među ključnim preprekama je i povratak imovine desetinama hiljada Kiprana koji su napustili svoje domove.

Turska i dalje ima oko 30.000 svojih vojnika na sjeveru ostrva, a njihovom prisustvu se Grčka protivi. Danas je predsjednik kiparskih Grka Nikos Anastasiades ponovo pozvao turske snage da se povuku. Vjeruje se da na ostrvu ima oko 1.000 grčkih vojnika.

Lider kiparskih Turaka Mustafa Akinči kazao je da zahtjev jedne strane da druga povuče svoje vojnike sprječava pronalazak uzajamno prihvatljivog rješenja.

U četvrtak je truski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio da su pregovori na „kritičnom raskršću“, a sada treba da pregovaraju tehnički eksperti. Razgovori će početi 18. januara i to s fokusom na bezbjednosne probleme.

Cilj obje zajednice je da se podijeli moć, a svaki dogovor bi morao da dobije podršku obje zajednice na referendumu. Mogući problem je i rotirajuće predsjedništvo na Kipru. Grčki Kiprani žele četiri presjedništva u odnosu na jedno turskih Kiprana, dok Erdogan pristaje na omjer 2:1 u korist Grčke.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!