Povukli 12 miliona pakovanja mlijeka za bebe

Francuska kompanija Laktalis (Lactalis) povukla je 12 miliona pakovanja mlijeka u prahu za bebe u 83 zemalja zbog skandala sa prisustvom salmonele u tom proizvodu, saopštili su danas čelnici kompanije.

Foto: Beta/AP

Direktor Laktalisa Emanuel Besnier rekao je u prvom obraćanju francuskim medijima od početka skandala da distributeri ne moraju više da sortiraju mlijeko u prahu kako bi našli zaražene kutije, navodeći da oni sada znaju da sve kutije moraju biti uklonjene sa polica, prenosi televizija Frans 24.

Besnijer, koji je u petak razgovarao sa francuskim ministrom finansija Brunom Le Merom, obećao je kompenzaciju za sve porodice pogođene skandalom.

Prema njegovim riječima, najveća briga čelnika kompanije su eventualne posljedice po zdravlje koje mogu imati bebe mlađe od šest mjeseci.

„To je za nas, to je za mene, najveća briga“, kazao je Besnijer.

Stotine porodica tužilo je Laktalis tvrdeći da su se njihova djeca otrovala poslije konzumiranja njihovog mlijeka u prahu.

Francuske vlasti su saopštile da je 35 beba imalo zdravstvene probleme početkom decembra i da se to povezuje s proizvodima kompanije Laktalis u kojima je pronađena salmonela. Jedan slučaj trovanja zabilježen je u Španiji, a jedan se istražuje u Grčkoj.

Grupa Laktalis prethodno je početkom decembra povukla nekoliko miliona proizvoda namijenjenih bebama, a danas je saopšteno da se odluka o povlačenju „iz predostrožnosti“ odnosi na sve proizvode iz fabrike u Kraonu, na zapadu Francuske, koji su proizvedeni od februara.

Laktalis se u saopštenju izvinio kupcima navodeći da su istražitelji utvrdili da je problem nastao poslije renoviranja u Kraonu početkom godine.

Dodaje se da je proizvodnja u tom mjestu obustavljena.

Francuska vlada je početkom decembra objavila listu zemalja na kojoj su, između ostalih, Kina, Pakistan, Bangladeš, Saudijska Arabija, Maroko, Sudan, Peru i Kolumbija, ali ne i SAD koje su veliko tržište kompanije Laktalis.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!