Pravi pregovori o Bregzitu poslije izbora

#VelikaBritanija #Bregzit

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ocijenio je da će pregovori o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije (EU) (Bregzit) početi poslije prijevremenih parlamentarnih izbora zakazanih 8. juna u toj zemlji, saopšteno je danas u Briselu.

Očekuje se da će pobjed na izborima pomoći Mej u suočavanju s kritičarima (foto: AP/Beta)

Junker, koji je u utorak uveče imao telefonski razgovor s britanskom premijerkom Terezom Mej, ocijenio da će „pravi politički pregovori“ o Bregzitu početi poslije izbora, izjavio je portparol Evropske komisije Margaritis Šinas.

Britanski poslanici glasaće danas o raspisivanju prijevremenih izbora za 8. jun, na zahtjev konzervativne premijerke Tereze Mej, koja je kao razlog navela da želi da dobije jaču podršku za pregovore o Bregzitu.

EK: Britanija ne odlučuje o lokaciji EU agencija poslije Bregzita

Britanska vlada neće imati pravo da odlučuje o lokaciji ključnih evropskih agencija, kao što je regulatorno bankarsko tijelo ili medicinska agencija poslije Bregzita, naveli su zvaničnici Evropske komisije.

Poslije izjava britanskog ministra za Bregzit Dejvida Dejvisa da bi u Londonu moglo da ostane sjedište Evropske bankarske uprave (EBA) i Evropske medicinske agencije (EMA), Evropska komisija je navela da će se ta tijela preseliti na kontinent u okviru dogovora o razvodu sa Britanijom, prenosi danas britanski list „Fajnenšel tajms“ (Financial Times).

„Odluka o relokaciji EMA i EBA je odluka za 27 zemalja članica Unije. To nije dio pregovora o Bregzitu, to je zapravo posljedica Bregzita“, rekao je danas porptarol predsjednika Komisije Žan-Klod Junkera.

Foto: AP/Beta

„Velika Britanija napušta EU i ona neće imati pravo glasa o lokaciji EU agencija. Pitanje za pregovore biće dužnost Britanije da olakša premještaj tih agencija“, prenosi list riječi portparola.

Gradovi kao što su Dablin, Amsterdam, Milano i Barselona se već bore za prava da prime te agencije, a Komisija je pozvala Britaniju da pomogne osoblju u tim institucijama kada se budu premještale.

U sjedištu Evropske medicinske agencije u Londonu nalazi se 36.000 stručnjaka i naučnika iz Evrope, a Evropska bankarska agencija ima 159 zaposlenih u tom gradu, navodi „Fajnanšal tajms“.

AP: Rast funte ukazuje na lakši Bregzit

Rast funte nakon što je britanska premijerka Tereza Mej neočekivano tražila vanredne parlamentarne izbore ukazuje da će izlazak Velike Britanije iz Evropske unije biti lakši nego što su mnogi strahovali, ocjenjuje agencija Asošijetid pres.

Mada vanredni izbori povećavaju neizvjesnost na kraći rok, trgovci misle da bi očekivana ubjedljiva pobjede Konzervativne partije moglo pomoći njenoj liderki i premijerki u suočavanju s kritičarima i iz redova torijevaca i iz redova opozicije.

S jučerašnjim rastom od preko dva odsto prema dolaru, funta je na najvišem nivou od početka oktobra.

Foto: pixabay.com

Na osnovnu prvobitnih reakcija, investitori su uvjereni da će Mej dobiti solidnu većinu u parlamentu što će joj ojačati poziciju u pregovorima o Bregzitu s preostalih 27 članica EU, ali i prema dijelu Konzervativne partije koji traži potpuni, takozvani „tvrdi“ Bregzit, navodi AP.

Neke ankete konzervativcima daju 20 odsto prednosti nad opozicionom Laburističkom partijom, što bi premijerki moglo da donese više od 100 poslanika u odnosu na laburiste, dok je sada razlika 17.

Takozvani „tvrdi Bregzit“ bi podrazumijevao potpuni raskid s EU i isključenje iz zajedničkog tržišta, što je brinulo mnoge britanske kompanije kojima je EU najveće izvozno tržište.

Mogućnost da Velika Britanija zadrži neki pristup tržištu EU ojačala je funtu, ali je istovremeno oborila akcije velikih britanskih kompanija koje su profitirale na slaboj fuinit, pa je glavni londonski berzanski indeks FTSE 100 juče imao pad od 2,5 odsto, najveći od dana poslije referenduma na kome je izglasan Bregzit.

Funta je s oko 1,5 dolara prije godinu dana poslije referenduma pala na 32-godišnji minimum od 1,2 dolara, mada je poslije ojačala, a juče je vrijedela 1,2876 dolara.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!