Predsjednički izbori u Češkoj, Zeman očekivano vodi

BDE45C72-9059-4D5B-922B-6D9592E37C38_cx0_cy8_cw0_w1023_r1_s.jpg

Na predsjedničkim izborima koji su u toku u Češkoj, vodi kako se i očekivalo sadašnji predsjednik 73-godišnji Miloš Zeman.

Zeman je na glasanju u petak i subotu prikupio nedovoljno glasova da bi bio izabran već u prvom krugu, te će 26. i 27. januara morati u drugi krug, protiv drugoplasiranog akademika Jiržija Drahoša (68).

Drahoš

Po djelimičnim rezultatima poslije prebrojavanja glasova sa 66 odsto birališta, Zeman je dobio 41,2 odsto.

Isključeno je da mu konačni ishod prebrojavanja donese potrebnih 50 odsto glasova za pobjedu u prvom krugu i osvajanje još jednog petogodišnjeg mandata, jer u Zavod za statistiku prvo stižu glasovi iz manjih naselja i iz unutrašnjosti gdje Zeman ima najjače uporište.

Za birače u velikim gradovima, čiji glasovi se prebrojavaju na kraju, stil kojim Zeman vodi zemlju suviše je kontroverzan, rječnik mu je narodski i vulgaran i smatraju da je isuviše okrenut ka Rusiji i Kini.

U drugi krug će po očekivanjima ući bivši predsjednik Akademije nauka pomenuti Drahoš kome su za sada Česi dali 25,44 odsto glasova, a podaci o prebrojavanju glasova pokazuju da mu iz minuta u minut podrška rasta kako stižu glasovi iz velikih gradova.

Drahoš je tako osvojio 2,5 puta više glasova od trećeplasiranog kandidata, Havelovog diplomate Pavela Fišera, te Drahošov ulazak u drugi krug najvjerovatnije niko ne može da ugrozi.

Pisac i biznismen Mihal Horaček koji je imao najviše novca za kampanju, priznao je poraz ne čekajući konačni rezultat, i Zemanovom protivkandidatu u drugom krugu ponudio bezrezervnu podršku i svoje bilborde.

Na izborima je glasalo 60 odsto od oko 8,5 miliona Čeha s pravom glasa.

Zvaničan Rezultat prvog kruga direktnih izbora za predsjednika Češke koji su priređeni po drugi put, biće poznat večeras.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!