Pregovori o Bregzitu počinju danas

#Bregzit

Velika Britanija i Evropska unija (EU) danas u Briselu zvanično počinju pregovore o istupanju te zemlje iz članstva u Uniji (Bregzit) sastankom britanskog ministra za Bregzit Dejvida Dejvisa i pregovarača Evropske komisije Mišela Barnijea.

ilustracija (foto: pixabay.com)

„Predstoji dug put, ali naš cilj je jasan: duboko i posebno partnerstvo Velike Britanije i EU, sporazum kao nijedan drugi u istoriji“, navodi se u saopštenju Dejvisa uoči sastanka u Briselu.

On je dodao da će Velika Britanija „ostati posvećen partner i saveznik prijateljima širom kontinenta“.

Prva etapa pregovora, koji po planu treba da se završe do jeseni 2018, treba da se odnosi na postizanje dogovora o tri pitanja – sudbini evropskih državljana u Velikoj Britanijii poslije Bregzita i Britanaca u EU, o granici sa Irskom i finansijama, odnosno iznosu finansijskih obaveza Londona prema EU.

Druga faza pregovora će se odnositi na buduće trgovinske veze između Velike Britanije i EU, a konačan dogovor o tome se predviđa između decembra 2017. i proljeća 2018.

Položaj i pregovaračka pozicija Britanije je značajno oslabljena neuspjehom premijerke Tereze Mej da osvoji većinu u parlamentu na izborima 8. juna.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!