Preminuo Dejvid Rokfeler

#DejvidRokfeler

Milijarder bankar Dejvid Rokfeler preminuo je u 102. godini života, mirno u snu u svom domu u Pokantiko Hilsu, saopštila je porodica.

Rokfeler je najmlađi od šestoro djece Džona D. Rokfelera juniora i bio je posljednji živi predstavnik svoje generacije Rokfelerovih.

Bio je na čelu jedne od najmoćnijih porodica na svijetu i nakon smrti svoje braće i sestara je postao „čuvar“ bogatstva i čovjek koji je upravljao jednom od najvećih poslovnih, ali i filantropskih imperija na planeti.

Prema podacima lista „Forbs“, Rokfelerova imovina je procijenjena na dvije milijarde dolara.

„Američki kapitalizam je donio više koristi ljudima nego bilo koji sistem u bilo kom dijelu svijeta u bilo kom trenutku u našoj istoriji. Problem je pobrinuti se da se taj sistem sprovodi najefikasnije i najpoštenije moguće“, govorio je Rokfeler, prenosi AP.

Studirao je ekonomiju na Harvardu i Univerizetu u Čikagu, služio je vojsku, a zatim je poslovnu karijeru otpočeo u čuvenoj banci „Čejs“, koju su, iako je porodica imala samo pet odsto akcija, mnogi zvali „Rokfeler bankom“.

Pročitajte još:   Turska najavljuje upad svojih trupa u Siriju

Nakon 35 godina karijere u kojoj je dvadeset godina bio na čelu „Čejs Menhetna“ odišao je u penziju 1981e, kada je imao 65 godina.

Imao je ogroman uticaj u svijetu i dio je posljednje generacije koja je koncentrisala novac i moć samo u najužem krugu porodice.

Kako prenosi AP, sastao se sa više od 200 šefova država u više od 100 zemalja svijeta tokom karijere, a često je dočekivan kao i da je sam najviši državni zvaničnik.

Nakon poslovne karijere, trudio se da održi moć porodice i bavio se dobrotvornim radom, zbog kog je dobio i najveće američko priznanje za civile – Predsjednički orden slobode 1998.

Oženio se Margaret Megrat 1940. i iza sebe je ostavio šestoro djece. Supruga mu je preminula 1996.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!