Procurili lični podaci skoro 200 miliona Amerikanaca

#LičniPodaci

o-INTERNET-PRIVACY-facebook.jpg

Marketinška firma koju je angažovao Republikanski nacionalni komitet slučajno je objavila osjetljive lične podatke skoro 200 miliona američkih građana.

Količinski, oko 1,1 terabajt podataka je objavljen, a među njima se mogu naći datumi rođenja, adrese, telefonski brojevi i politička opredijeljenost skoro 62 odsto čitave populacije SAD.

Podacima se moglo pristupiti preko Amazon klaud servera, ukoliko pojedinac ima vezu do tog sajta, navodi “Bi-Bi-Si” (BBC).

Ogromnu količinu podataka otkrio je analitičar za sajber rizik, Kris Vikeri, iz firme “ApGard”.

Po svemu sudeći, informacije su skupljane iz pregršt izvora, od poruka na forumima “Redita” do komiteta koji su skupljali sredstva za Republikansku partiju.

Prikupljene informacije unijete su u tabele i okačene na server u posjedu “Dip rut analitiksa”, a posljednji put su ažurirane u januaru, kada je predsjednik SAD Donald Tramp inaugurisan, navodi BBC.

Pročitajte još:   Vjerenica princa Harija prekršila strogi kraljevski protokol

Nije poznato koliko vremena su informacije bile dostupne na internetu.

“Preuzimamo potpunu odgovornost za ovu situaciju. Na osnovu informacija koje smo prikupili, ne izgleda da su naši sistemi hakovani”, rekao je za vebsajt “Gizmodo”, osnivač “Dip rut analitiksa” Aleks Landri.

Pored ličnih detalja, među podacima se mogla naći i vjerovatno religijsko opredjeljenje građanja, etnička pripadnost i političko opredjeljenje, među kojima i njihovi statovi o kontroverzim temama kao što je kontrola oružja, pravo na abortus i istraživanje matičnih ćelija.

Iako je poznato da političke partije redovno skupljaju podatke o glasačima, ovo je najveće curenje informacija u SAD do danas i eksperti za privatnost su zabrinuti oko količine i razmjera informacija koje su prikupljene, piše BBC.

“Ovo je veoma zabrinjavajuće. Ovo nisu samo osjetljivi, već intimni podaci, među kojima se mogu naći predviđanja o ljudskom ponašanju, mišljenja i vjerovanja koja ljudi nikada nisu odlučili da kažu nekome”, rekla je zvaničnica “Prajvasi internešnela” Frederike Kalthojner za BBC.

Pročitajte još:   Evropljana sve manje, a ovom narodu do 2080. prijeti nestanak

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!