Proradio vulkan Kilauea

Vulkan Kilauea „lansirao“ je devet kilometara visoko oblak prašine i pepela. Na Havaje se sručila kiša pepela i prašine. Stručnjaci kažu, to je početak.

Foto: „Havajski vulkan, već dvije nedjelje je u fazi erupcije“ (Foto: Beta/AP)

Takav scenario, upozoravaju naučnici, mogao bi da uslijedi već u narednim satima, prenosi Rojters.

Stanovnici velikog ostrva već su upozoreni da se sklone na bezbjedno, zbog pepela i toksičnih materija u vazduhu. Postoji opasnost da vjetar sve to odnese i do glavnog grada Velikog ostrva Hiloa, koji je pun turista.

Kako prenose agencije, havajski vulkan, koji je u fazi erupcije već dvije nedjelje, u srijedu je ispalio prave balističke bombe, užarene lopte veličine mikrotalasne pećnice, koje su popadale na jedan parking. Cijelo područje, istovremeno, konstantno je pod zemljotresima. Oštećeni su brojni objekti, putevi su popucali, a lava je došla i do kuća i puteva.

Stručnjaci, koji danima upozoravaju da će Kiluaea doći do tačke eruptivnih eksplozija, kažu da je ta prva eksolozija koja se dogodila slaba i da bi sljedeće mogle biti iste jačine i ističu da ne vjeruju da će se ponoviti scenario iz 1790. kada je od takvih eruptivnih eksplozija vulkana na Havajima poginulo na desetine ljudi.

Dok stručnjaci prate i pokušavaju da predvide ponašanje vulkana, brojne službe su na terenu i pokušavaju da saniraju posljedice i pomognu stanovništvu. Svaki stanovnik područja ugroženog dejstvom vulkana dobio je par maski za lice.

Takođe, još uvijek je na snazi crveni alarm za sve aviokompanije da ne lete iznad područja vulkana, jer pepeo i prašina iz vazduha lako mogu ući u letjelice i izazvati ozbiljne kvarove.

Stanovništvo je takođe upozoreno da vozi bezbjedno jer su putevi od pepela i prašine klizavi, a savjet dat svima je da uopšte ne napuštaju svoje domove ukoliko ne moraju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!