Prva runda Bregzita – “nevjerovatno pozitivna atmosfera”

#Evropa #Pregovori #PrvaRundaBregzita #VelikaBritanija

687549919576bb03daae56860323818_orig.jpg

Prvu rundu pregovora EU i Velike Brotanije o Bregzitu, obilježila je “nevjerovatno pozitivna atmosfera”, rekao je izvor Rojtersa.

“Mislim da su sve strane prepoznale da sat otkucava i da se sada zaista mora požuriti i napraviti veliki, pozitivni koraci prema postizanju dogovora koji je u interesu svih strana”, rekao je izvor.

Glavni pregovarači za Bregzit Britanije i Evropske unije danas su se složili da bi pregovori do oktobra trebalo da se drže građanskih prava, finansijske nagodbe i drugih problema izlaska iz EU.

Glavni pregovarač EU Mišel Barnije i britanski pregovarač Dejvid Dejvis saopštili su da će se sljedeće runde pregovora biti održane 17. jula, 28. avgusta, 18. septembra i 9. oktobra, navodi Rojters.

Obje strane ističu da žele transparentnost u ovom procesu.

Britanija nije pristala ni na kakvo finansijsko poravnanje sa Evropskom unijom kako bi se pokrile obaveze kada Britanija napusti EU, saopštio je viši zvaničnik EU nakon prvog dana pregovora o Bregzitu.

“Dovode u pitanje da postoji pravna osnova za isplatu poslije izlaska”, rekao je neimenovani zvaničnik, misleći na mogući “račun”, koji EU cijeni na desetine milijarde eura kako bi se pokrili troškovi budućeg budžeta EU projektovanih dok je Britanija bila članica.

Britanija je za sada odbila takvu isplatu i umjesto toga saopštila da EU duguje Londonu, navodi Rojters.

Zvaničnici EU kažu da će dogovor o isplati, za koji su obje strane oformile operativne grupe, biti veliki test u predstojećim pregovorima.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!