Pućdemonu prijeti izručenje, ali ne zbog pobune već lakšeg djela

carles_web-1000x555.jpg

Njemački sud je danas odlučio da bivši katalonski lider Karles Pućdemon može biti izručen Španiji da bi se suočio s optužbama. On se tereti za finansijske malverzacije, ali i za pobunu. Međutim, njemački sud smatra zbog tog drugog, težeg djela on ne može biti izručen.

“Izručenje zbog optužbi za pronevjeru javnog novca je moguće, izručenje zbog optužbi za pobunu nije moguće”, saopštio je sud Šlezvig-Holštajna.

Precizirano je da će tužilaštvo biti nadležno za organizovanje predaje Pućdemona španskim vlastima, a da će bivši katalonski lider u međuvremenu “biti na slobodi”.

Tužilaštvo je saopštilo da će “uskoro odlučiti o izručenju optuženog za pronevjeru”.

Odluka suda u Šlezvig-Holštajnu je udarac za špansku optužnicu, jer bi mogla da spriječi suđenje za pobunu, za šta je u Španiji zaprijećena kazna i do 30 godina zatvora.

“Sud polazi od principa da će španski sud poštovati odluku i da optuženom Pućdemonu neće suditi zbog pobune, nego samo zbog korupcije”, naveo je njemački sud.

Sudije su odbacile Pućdemonove argumente da je žrtva političkog progona i da zbog toga treba odbiti izručenje.

“Apsurdno je iznijeti takvu optužbu protiv Španije, članice zajednice vrijednosti i pravnog prostora EU”, ocijenio je sud.

Karles Pućdemon, optužen u Španiji za pobunu i pronevjeru vezanu za referendum o nezavisnosti Katalonije u jesen prošle godine, otišao je u Belgiju nakon što ga je vlada u Madridu smijenila s mjesta predsjednika Katalonije i od tada pokušava da internacionalizuje pitanje katalonskog separatizma.

Uhapšen je krajem maja na sjeveru Njemačke, dok se kolima vraćao u Belgiju iz Finske.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar