Pudždemon ne može vladati iz Brisela

#Katalonija #KarlesPudždemon #ŠpanskaVlada

Centralna vlada Španije u Madridu odbacila je mogućnost da bivši predsjednik Katalonije Karles Pudždemon ponovo vodi vladu ove pokrajine iz Brisela i saopštila da će svaki takav pokušaj osporiti pred sudom.

Obratiće se regionalnim poslanicima putem video linka:Pudždemon (foto:Beta)

Parlamentarna pravila su veoma jasna – rekao je portparol vlade Inigo Mendes de Vigo na nedjeljnoj konferenciji za štampu, dodajući da je Pudždemonovo vođenje katalonske vlade iz Brisela nerealno i da je protivno zdravom razumu, prenosi Rojters.

Najznačajnije katalonske partije, koje se zalažu za nezavisnost te pokrajine, postigle su u srijedu dogovor da ponovo izaberu Pudždemona za regionalnog lidera, kasnije ovog mjeseca, izjavio je portparol Pudždemona, koji nije imenovan.

Pudždemon, lider političke platforme „Zajedno za Kataloniju“, postigao je u utorak o tome dogovor na večeri u Briselu sa Martom Rovirom iz Republikanske ljevice, koja je nadležna za poslove partije dok je lider stranke Oriol Žunkeras u zatvoru, prenosi Politiko pozivajući se na El Pais.

Sjednica novog katalonskog parlamenta zakazana je za 17. januar.

Pudždemon, koji je pobjegao u Belgiju kako bi izbjegao odlazak u zatvor, planira da se obrati regionalnim poslanicima putem video linka ili da njegov govor, koji kandidati za lidera Katalonije moraju da održe uoči glasanja, pročita njegov zastupnik, navodi El Pais.

Separatističke partije osvojile su tijesnu većinu u parlamentu na izborima 21. decembra, koji su raspisani nakon što je španski premijer Marijano Rahoj smijenio Pudždemona i članove njegovog kabinete, nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost poslije referenduma u oktobru prošle godine.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!