Putin čestitao Erdoganu pobjedu na referendumu

#RedžepTajipErdogan #PutinErdogan #TurskaReferendum

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je danas turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu pobjedu njegove opcije na referendumu o promjeni Ustava kojom su povećana ovlašćenja predsjednika Turske.

Za ustavne promjene glasalo je 51,41 (foto:Beta)

Prema izvorima bliskim turskom predsjedniku, Putin i Erdogan razgovarali su telefonom i o većoj saradnji povodom primirja u Siriji, javila je Anadolija.

Pobjedu su Erdoganu telefonom čestitali i slovenački predsjednik Borut Pahor, makedonski predsjednik Đorđe Ivanov, premijer Albanije Edi Rama i libanski premijer Saad al Hariri.

Na referendumu održanom u nedjelju većina turskih birača glasala je za usvajanje 18 ustavnih amandmana, čime će, između ostalog, parlamentarni sistem vlasti u Turskoj biti zamijenjen predsjedničkim, što podrazumijeva znatno veća Erdoganova ovlašćenja i teoretsku mogućnost da ostane na vlasti do 2029. godine.

Prema nezvaničnim rezultatima, za ustavne promjene glasalo je 51,41 odsto izašlih birača, dok je protiv bilo 48,59 odsto. Izlaznost na turskom referendumu bila je 85,46 odsto, prenijela je Anadolija.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!