Putin ide na „Zapad 2017“

#VladimirPutin

Predsjednik Rusije Vladimir Putin prisustvovaće rusko-bjeloruskim vojnim vježbama „Zapad 2017“ na granici Poljske i Litvanije, potvrđeno je iz Kremlja.

(Beta/AP)

Moskvaž je istakla da vježbe „Zapad 2017“, u kojima učestvuje, kako tvrde, 12.700 vojnika, nijesu usmjerene protiv bilo koga. U saopštenju kojim su najavili početak manevara, Ministarstvo obrane Rusije naglasilo je da imaju isključivo obrambeni karakter.

Ipak, neke zemlje, prije svega Litvanija i Estonija, sumnjaju u zvanične podatke koje iznosi Moskva i tvrde da je na vježbi preko 100.000 vojnika.

„Vježbe Zapad 2017 zamišljene su da nas izazovu, testiraju našu obranu i zato moramo biti snažni“, izjavio je u nedjelju britanski ministar obrane Majkl Felon, zabrinut zbog „sve agresivnije Rusije“.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je kako ne vidi „neposrednu prijetnju nekom od saveznika“, ali izrazio je žaljenje zbog male transparentnosti.

„Rusija je u stanju da manipuliše podacima, zato ne želi strane posmatrače. Ali 12.700 vojnika najavljenih za strateške manevre je smiješno malo“, rekao je nezavisni vojni stručnjak Aleksandar Golts, prema kome je riječ o više od 100.000 vojnika.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!