Putin pokušava da razbije NATO

#VladimirPutin #DonaldTramp #SjedinjeneAmeričkeDržave #MinistarOdbrane

Penzionisani američki general Džejms Matis, kog je novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp izabrao za novog šefa Pentagona, danas je u pisanom svjedočenju Kongresu naveo da ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava da razbije NATO.

Matis: SAD moraju da se suprotstave Rusiji tamo gdje dvije zemlje ne mogu da sarađuju (Foto: EPA/Jim Lo Scalzo)

„U ovom trenutku najvažnija stvar jesta da priznamo realnost onoga sa čime se suočavamo kada je u pitanju gospodin Putin i da priznamo da on pokušava da razbije Sjevernoatlantski savez“, naveo je Matis, prenosi AFP.

Matis je kazao da Sjedinjene Američke Države (SAD) moraju da preduzmu „diplomatske, ekonomske, vojne i korake vezane za Alijansu“, radeći sa svojim saveznicima kako bi se odbranile tamo gdje moraju.

On je naveo i da SAD moraju da budu spremne da se suprotstave ponašanju Rusije u područjima u kojima dvije zemlje ne mogu da sarađuju.

Matis, koji će u slučaju pozitivnog mišljenja američkog Kongresa postati novi ministar odbrane SAD, trebalo je danas da se lično pojavi pred kongresmenima na šta je sam lično pristao, ali je Trampov tranziocioni tim juče iznenada otkazao dolazak Matisa u Kongres.

Rojters prenosi da su zato pisani odgovori na pitanja kongresmena dostavljena članovima Komiteta za oružane službe Senata koje je započelo u jutarnjim satima po vašingtonskom vremenu.

„Mi smo se angažovali zajedno sa Rusijom čak i u najmračnijim danima Hladnog rata i ja podržavam želju novoizabranog predsjednika da se angažuje u radu sa Rusijom. U isto vrijeme, kada identifikujemo druga područja u kojima ne možemo da sarađujemo, mi moramo da se suprotstavimo ruskom ponašanju i branimo se ukoliko Rusija odluči da djeluje protiv naših interesa“, napisao je Matis.

On je među izazovima koje je postavila Rusija naveo rusko učešće u hakovanju i ratu informacijama tokom predizborne kampanje za šefa Bijele kuće.

Potencijalni novi šef Pentagona je takođe kazao da „Kina kida povjerenje duž svoje periferije’, a AFP podsjeća da je jačanje vojnih kapaciteta Kine u Južnom kineskom moru podstaklo napetosti između Pekinga i susjeda u regionu, kao i SAD.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!