Rahoj: Pudždemon da kaže je li proglasio nezavisnost Katalonije

#Evropa #KarlosPudždemon #Katalonija #MarijanoRahoj

multimedia_foto_2016_07_29_marijano_rahoj.jpg

Španski premijer Marijano Rahoj zatražio je danas od katalonskog lidera Karlesa Pudždemona da razjasni da li je ili nije proglasio nezavisnost.

Rahoj je istakao da je to prvi korak ka aktiviranju Člana 155 španskog Ustava.

On je rekao da se odluka koju je danas donijela španska vlada tiče “sigurnosti za španski narod”.

“Ako Pudždemon poštuje zakon, staviće tačku na period nelegalnosti i nesigurnosti. Tome se svi nadamo – da se okonča trenutna situacija u Kataloniji”, naveo je Rahoj na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade.

Kako je prethodno javio AFP, španski premijer razmatra svaku moguću opciju tokom razgovora sa članovima vlade nakon što je katalonski lider odgodio proglašenje nezavisnosti.

Pudždemon je u utorak izjavio da prihvata “mandat naroda” za otcjepljenje od Španije, ali je od parlameta Katalonije zatražio da tu odluku suspenduje, kako bi se dalo više vremena za pregovore sa Madridom.

On se, u obraćanju regionalnom parlamentu, uzdržao od jasnog zahteva za proglašenje nezavisnosti, ali je prostor za otcepljenje Katalonije ostavio otvorenim.

“Preuzimam mandat naroda da Katalonija postane nezavisna republika”, rekao je Pudždemon.

On je, međutim, odmah zatim zatražio da parlament “suspenduje efekte proglašenja nezavisnosti kako bi se započeo dijalog u narednim nedjeljama”.

Pudždemon je dodao da rezultati referenduma održanog 1. oktobra znače “da” nezavisnosti i dodao da treba istražiti mogućnosti međunarodnog posredovanja.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!