RASMUSEN: Rusija napada Ukrajinu

By Balsa Knezevic

wrasmusenokokok


R
usija napada Ukrajinu, rekao je danas generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen u velškom gradu Njuportu, na početku dvodnevnog samita NATO.

„Suočeni smo sa dramatičnom promjenom bezbjednosnog okruženja. Na istoku, Rusija napada Ukrajinu“, rekao je novinarima Rasmusen, prenijela je agencija Rojters.

Upitan za plan ruskog predsjednika Vladimira Putina o obustavi oružanog sukoba u Ukrajini, Rasmusen je rekao da NATO pozdravlja napore da se pronađe mirno razrješenje, ali da se računa ono što se događa na terenu.

Moskva uporno negira da u Ukrajini ima ruskih vojnika, ali NATO tvrdi da Rusija ima više od 1.000 svojih vojnika na ukrajinskoj teritoriji, navela je britanska agencija.

Rasmusen je novinarima rekao i da će NATO ozbiljno razmotriti svaki zahtjev iračke vlade za pomoć u borbi protiv džihadista Islamske države.

Samit se održava uz veoma jake mjere bezbjednosti u kompleksu Seltik Manor. Glavne teme razgovora lidera članica NATO-a će biti ukrajinska kriza i prijetnja terorističke organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL), javila je agencija Anadolija.

U Vels su doputovali lideri svih 28 članica NATO-a, kao i lideri partnerskih zemalja, te visoki zvaničnici međunarodnih organizacija poput Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Sjevernoatlanski savez je pod pritiskom ukrajinske krize i očekuje se da iskaže oštriji stav prema Rusiji.

Na Samitu učestvuju i ministri vanjskih poslova i odbrana zemalja članica i to će biti dobra prilika za održavanje brojnih bilateralnih susreta na marginama centralnog događaja.

Tokom Samita će biti preduzete pojačane mjere bezbednosti, na kojima je angažovano 9.500 policajaca.

Tanjug

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!