Raspad vlade Islanda zbog pedofilskog skandala

#Island

Vlada desnog centra Islanda, obrazovana prije devet mjeseci, raspala se danas pošto se povukao manjinski koalicioni partner, dok je premijer tražio nove izbore „što je prije moguće“, prenijeli su islandski mediji.

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Centristička partija „Svijetla budućnost“ povukla se zato pošto je premijerov otac pomogao osuđenom pedofilu da očisti dosije kako bi opet mogao da se zaposli.

Premijer Bjarni Benediktson je došao na vlast u januaru s koalicijom u kojoj su bili njegova Indipendistička partija, Reformska partija i centristi.

Njegova vlada je imala tanku većinu u parlamentu, 32 od 63 poslanika, poslije izbora prošlog oktobra, koji su sazvani kada je prethodni premijer podnio ostavku poslije protesta zbog njegove ofšor imovine, koja je otkrivena u Panamskim dokumentima.

„Svijetla budućnost“ ima četiri mjesta u parlamentu.

Premijerov otac Benedikt Sveinson pomogao je osuđenom pedofilu da se prijavi za klauzulu u pravnom sistemu koja omogućava osobi koja je odslužila kaznu za ozbiljan zločin da „povrati čast“ i ponovo traži posao.

Hjalti Sigurjon Haukson je 2004. osuđen za silovanje pastorke skoro svaki dan 12 godina, zbog čega je dobio pet godina zatvora.

Kada se pojavilo da su neki članovi vlade, uključujući premijera, od javnosti krili informaciju o pismu kojim se traži čišćenje Hauksonovog dosijea, „Svijetla budućnost“ je saopštila da se povlači iz vlade.

Benediktson je bivši ministar finansija koji se takođe spominjan u Panamskim dokumentima zbog udjela u investicionoj kompaniji na Sejšelima.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!