Rusi će obučavati Kurde u Siriji

#Sirija

Rusija će obučavati kurdske snage u Siriji u skladu s postignutim dogovorom dvije strane, rekao je za Frans pres (AFP) portparol glavne kurdske naoružane grupe u zaraćenoj zemlji.

(foto: eng.mil.ru)

„Postoji dogovor između naših trupa i ruskih trupa u Siriji (…) po kome ćemo mi dobiti obuku u modernim borbenim taktikama“, rekao je Redur Šelil, portparol Zaštitnih jedinica kurdskog naroda (YPG).

On je rekao da je to prvi dogovor tog tipa između kurdskih sirijskih snaga i Rusije, saveznika vlasti Bašara al Asada, koji se bori protiv pobunjenika i ekstremista.

Obuka će početi uskoro u kampu u Afrinu, u sjevernoj provinciiji Alep, rekao je Šelil. On je dodao da su ruske snage već prisutne u Afrinu, jednom od tri poluatunomna kurdska kantona u Siriji.

Šelil je rekao da taj sporazum predstavlja pozitivan korak u okviru borbe protiv terorizma.

U borbi protiv ekstremističke grupe Islamska država Kurde tradicionalno podržavaju SAD.

Ta objava o ruskoj pomoći Kurdima data je u vrijeme kada se Rusija približava Turskoj, koja podržava pobunjenike u Siriji i istorijski je neprijateljski nastrojena prema Kurdima.

Ankara smatra grupu YPG medju svojim najvećim neprijateljima i svrstava je u terorističku oranizaciju kao i Radničku partiju kurdistana (PKK) koja djeluje u Turskoj.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!