Rusi će se miješati u izbore za Kongres

Vlada predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trampa predviđa da će se Rusija miješati u izbore za Kongres na jesen, pritom izvodeći sve odvažnije sajber-operacije i kampanje dezinformacija protiv SAD i njihovih saveznika, saopštile su danas američke obavještajne agencije.

Foto: Beta/AP

U ovogodišnjoj procjeni globalnih prijetnji, rizik od sukoba, posebno sa Sjevernom Korejom, opisan je kao najveći od kraja Hladnog rata. Slično je i s rivalstvom Irana i Saudijske Arabije koje destabilizuje Bliski istok. Povećava se i opasnost od oružja za masovno uništenje.

„Tokom ove godine ruske obavještajne i bezbjednosne službe će nastaviti da traže slabe tačke u ključnim infrastrukturama SAD i saveznika, kao i da ciljaju SAD, NATO i saveznike da bi dobili uvid u američku politiku. Izbori za Kongres su potencijalna meta ruskog uticaja“, navodi se u izvještaju.

Direktor Nacionalnog obavještajnog programa Den Kouts rekao je da su „Rusi pojačali tempo u sajberprostoru, posebno 2016“ i da očekuje rusko miješanje u izbore za Kongres SAD ili državne izbore.

Američka obavještajna zajednica je zaključila da se Moskva miješala u predsjedničke izbore 2016, što je dovelo do tekuće istrage FBI o mogućim vezama Trampove kampanje s Rusijom. Rusija negira te navode a Tramp je istragu FBI više puta nazvao lovom na vještice.

U izvještaju se predviđa da će ruske obavještajne službe širiti lažne informacije putem državnih medija ili lažnih naloga na internetu da bi širile antiamerička gledišta i podsticale društvene i političke podjele unutar SAD.

Direktor CIA Majk Pompeo je takođe naveo da očekuje rusko miješanje u novembarskim izborima za Kongres, ali da će „odgovor biti dovoljno čvrst da uticaj neće biti preveliki“.

U izvještaju su kao najveće prijetnje navedeni sjevernokorejski razvoj raketa s nuklearnom bojevom glavom koje mogu da dosegnu SAD, ruska i kineska agresija, sukob Irana i Saudijske Arabije putem posrednika i hakerski napadi.

Takođe, navodi se da će Sjeverna Koreja izvjesno testirati još projektila i da neće pristati da se odrekne nuklearnih kapaciteta.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!