Rusija blokira suđenje Asadu

#KarlaDelPonte

UN-ova istražna komisija o Siriji prikupila je dovoljno dokaza da se sirijski predsjednik Bašar al-Asad osudi za ratne zločine, rekla je danas članica komisije Karla del Ponte.

.

Del Ponte (70), koja je krivično gonila odgovorne za ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji, najavila je prošle sedmice da se povlači sa te dužnosti jer Savjet bezbjednosti UN nije spreman da osnije poseban sud za ratne zločine počinjenje u Siriji. Nije kazala kada će odstupiti s dužnosti.

Odgovarajući, u intervjuu za švajcarski list SonntagsZeitung, na pitanje ima li dovoljno dokaza da se Asad osudi za ratne zločine, kazala je: „Da, uvjerena sam da ima. Zato je situacija toliko frustrirajuća. Pripremni posao je odrađen. Uprkos tome, nema tužilaca i suda.“

Sirijska vlada odbacuje izvještaje komisije o raširenim ratnim zločinima provladinih snaga i sirijskih snaga bezbjednosti.

Del Ponte, bivša švajcarska državna tužiteljica, pridružila se tročlanoj komisiji u septembru 2012., prikupljajući podatke o napadima bojnim otrovima, genocidu nad iračkim jezidima, opsadama i bombardovanju humanitarnih konvoja.

Komisija je osnovana u avgustu 2011. i kontinuirano upozorava na kršenja ljudskih prava u Siriji, ali njeni apeli da se poštuje međunarodno pravo uglavnom ne nailaze na plodno tlo.

Iako UN osniva novo tijelo koje će pripremiti krivične postupke, nema naznaka da će se osnovati i pravi sud za ratne zločine. Ni Savjet bezbjednosti nema namjeru da slučaj proslijedi Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

„Šest godina komisija je sprovodila istrage. Sada bi tužilac trebalo da nastavi naš posao i privede ratne zločince pred poseban sud. Ali Rusija to blokira vetom u Savjetu bezbjednosti“, kazala je Del Ponte, a prenijela Hina.

Na pitanje koje je strane u sukobu komisija najviše istraživala, kazala je: „Svi su počinili ratne zločine. Prema tome, istraživala sam ih sve.“

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!