Rusija da utiče na Siriju da se vrati pregovorima

Visoka predstavnica Eu za vanjsku politiku, Federika Mogerini, rekla je danas da kraj građanskog rata u Siriji nikad nije bio dalji i pozvala Rusiju da utiče na sirijsku vladu da se vrati mirovnim pregovorima pod pokroviteljstvom UN.

Sa sastanku u Luksemburgu (foto: Beta/AP)Foto: Sa sastanku u Luksemburgu (foto: Beta/AP)

Mogerini je rekla, poslije sastanka 28 ministara vanjskih poslova EU u Luksemburgu, da pritisak treba da se izvrši na sirijsku vladu „jer će u protivnom razaranje da se nastavi“.

Mogerini je rekla da EU želi da iskoristi veliki sastanak posvećen Siriji iduće nedjelje da da podstrek mirovnom procesu pod pokroviteljstvom UN poslijje zapadnih vazdušnih udara na tu zemlju.

Očekuje se da će više od 70 delegacija učestvovati na donatorskoj konferenciji o Siriji koja se održava 24. i 25. aprila u Briselu.

EU ministri žele da iskoriste donatorsku konferenciju o Siriji za ponovo pokretanje mirovne pregovore pod pokroviteljstvom UN u Ženevi pošto smatraju da nijedan drugi proces nije doveo do rješenja.

Visoka prestavnica EU je priznala da su izazovi veliki. Kako je rekla, sedam godina od početka rata „tačno je da rješenje sukoba izgleda dalje nego ikad“.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!