Rusija i Turska zabrinute zbog odluke SAD

#Izrael #Jerusalim

Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan danas su tokom telefonskog razgovora izrazili zabrinutost zbog odluke SAD da priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela, saopšteno je iz Kremlja.

Foto: Beta/AP

„Obje strane su izrazile ozbiljnu zabrinutost u vezi s odlukom SAD o priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela i objavljivanjem planova za preseljenje ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim. Takvi koraci mogu naškoditi bliskoistočnom mirovnom procesu“, navodi se u saopštenju koje je prenio TASS.

Erdogan je Putina obavijestio o sazivanju vanredne sednice Organizacije islamske saradnje u Istanbulu 13. decembra, posvećene situaciji u Jerusalimu.

Dva lidera su se saglasila da je dalja eskalacija napetosti u regionu nedopustiva i da napori međunarodne zajednice treba da budu usmjereni na podsticaj izraelsko-palestinskim pregovorima o kompromisnom rješenju svih problema, pa i statusa Jerusalima.

„Ponovljena je privrženost Rusije i Turske postizanju pravednog i održivog rješenja bliskoistočne krize na osnovama, prije svega, relevantnih rezolucija Savjeta bezbjednosti i Generalne skupštine UN i ostvarenja prava palestinskog naroda na državu“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!