Rusija ima svoje trojanske konje u EU

#Evropa #EdvardLukas #Rusija #TrojanskiKonj

BD89509A-C97A-41BD-8164-BC00ADC889DC_cx0_cy7_cw0_w1023_r1_s.jpg

Rusija ima mnogo “Trojanskih konja” u EU, koje može da koristi za različite prilike, kaže za Radio Slobodna Evropa Edvard Lukas, nekadašnji dopisnik britanskog “Ekonomista” iz Moskve i autor knjige “Novi hladni rat”.

Kada je riječ o Balkanu, “ključni problem je odsustvo pažnje EU i NATO, što Rusija koristi kao polugu da im stvara probleme”, ističe Lukas.

Lukas je istakao da je “uplitanje Rusije u makedonsku krizu najdramatičnije”.

“Rusija nastoji da testira otpornost državnih struktura u ovoj zemlji ili prije toga u Crnoj Gori u slučaju navoda o pokušaju državnog udara – ali i reakciju Zapada. Rusija time pokazuje mišiće. Osim retoričkog, Zapad nema pravog odgovara na poteze Kremlja zbog čega se osjeća ohrabrenim. Doduše, Kremlj nije uspio da spriječi ulazak Crne Gore u NATO. Dakle, Rusija i Zapad se nadmeću i na Balkanu. EU i NATO su veći i bogatiji ali se ne fokusiraju snažno na ovu regiju. Rusija je siromašnija ali intenzivno nastoji da iskoristi ostavljeni prazan prostor. Ako na izborima u Njemačkoj ponovo pobijedi Angela Merkel, može se očekivati da će ona i novi francuski predsjednik Emanuel Makron kao dvojac prodrmati Evropsku Uniju, uključujući i njenu aktivniju ulogu na Balkanu. Ključni problem u ovoj regiji je odsustvo pažnje Zapada, što Rusija koristi”, ističe Lukas.

Sagovornik RSE podsjetio je na riječi šefa Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, koji je istakao da proširenja Evropske unije u ovom mandatu EK neće biti. Ipak, Lukas poručuje balkanskim državama da “završe sav potreban posao”.

“Međutim, balkanske države treba da u međuvremenu sprovedu sve neophodne reforme tako da kada nova komisija preuzme dužnost – odnosno stupi na snagu sedmogodišnji program EU – budu mnogo atraktivniji kandidati za članstvo. One treba da izvrše korjenite promjene ne zbog Brisela već prije svega zbog svojih građana. Balkanski političari se previše fokusiraju na zbivanja u Evropi a ne na svom pragu”, kazao je on.

Lukas je takođe upozorio da “Rusija oportunistički koristi Zapadni Balkan kao polugu za stvaranje problema Evropskoj uniji i NATO”.

“Rusija nastoji da iskoristi svaku slabu tačku – bilo u političkom sistemu, ličnosti političara ili ekonomske probleme. Zbog toga EU i NATO treba da djeluju odlučnije kako bi je odvratili od takve politike uviđajući da je njena cijena previsoka. Situacija u regiji je haotična i ima mnogo razloga za brigu, ali nisam pretjerani pesimista jer gotovo svi akteri imaju jak razlog da očuvaju postojeća mirovna rješenja”, podvukao je bivši dopisnik “Ekonomista”.

Putinovi “trojanski konji” u EU

Pojedini analitičari, mahom iz EU i SAD, smatraju da bi Srbija, kada uđe u EU, mogla da postane ruski “trojanski konj”, a Lukas navodi da Kremlj već ima svoje “trojance” u Uniji.

“Rusija ima mnogo “trojanskih konja” u EU, koje može da koristi za različite prilike. Pogledajte Kipar, Grčku, Bugarsku, zatim Mađarsku. U izvjesnoj mjeri i Češka Republika, prije svega njen predsjednik kao i djelovi njemačke političke scene – proruski su orijentisani. Dakle, Moskvi ne nedostaju “trojanski konji” u Evropi”, kaže Lukas.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!