Rusija pozvala Trampove ljude na pregovore

#Sirija

Administracija odlazećeg predsjednika SAD Baraka Obame savjetovala je budućoj administraciji novoizabranog predsjednika Donalda Trampa da učestvuje u pregovorima o okončanju sukoba u Siriji, koji će uz posredovanje Rusije, Turske i Irana biti održani za desetak dana u glavnom gradu Kazahstana, Astani, a na koje Vašington još nije zvanično pozvan.

Ilustracija (foto: pixabay.com)

„Nijesmo direktno pozvani da učestvujemo u pregovorima, ali smo u kontaktu s Moskvom i Ankarom i nastojimo da ohrabrimo Trampovu administraciju da nastavi napore za rješenje konflikta“, rekao je u petak portparol Stejt departmenta Mark Taner.

Sastanak u Astani najavljen je za ponedjeljak 23. januar, što će biti prvi zvanični radni dan nove američke administracije na čelu s Trampom, koji će dužnost preuzeti 20. januara.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao je u četvrtak uveče u Ženevi da je Rusija saglasna da u pregovorima učestvuju i SAD i dodao da će Vašington „sigurno“ biti pozvan i da je o tome postignut sporazum između Moskve i Ankare.

„Niko ne smije ignorisati ulogu SAD u procesu rješavanja sirijske krize i to je principijelan stav Turske“, naveo je Čavušoglu.

Kremlj, koji se nada da će s Trampom imati bolje odnose nego sa Obamom, odbio je da se zvanično izjasni o pozivu Vašingtonu na pregovore u Astani, navodeći da „podržava učešće svih zainteresovanih strana“.

Vašington post prenio je u petak da je Rusija pozvala Trampovu administraciju na pregovore i tako de fakto izbjegla odlazeću Obaminu administraciju.

List navodi i da je ruski ambasador u Vašingtonu Sergej Kisljak pozvao 28. decembra zvanični Vašington u Astanu u telefonskom razgovoru s budućim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući Majklom Flinom, ali da je iz zvaničnih izvora bliskih Trampovom kabinetu na koje se poziva Vašington post, rečeno da još nije donijeta nikakva odluka.

Pregovore o sirijskoj krizi inicirali su Turska, koja podržava pobunjenike, i saveznici sirijskog predsjednika Bašara el Asada, Rusija i Iran, a odluka o tome saopštena je krajem decembra, poslije uspostavljanja novog primirja.

Mirovni pregovori o okončanju šestogodišnjeg rata u Siriji prvi put su organizovani bez direktnog učešća SAD, koje su predvodile sve međunarodne pregovore o rješenju sirijske krize posljednjih godina.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavro izrazio je krajem prošlog mjeseca nadu da će se Vašington, čim Tramp zvanično preuzme dužnost, pridružiti naporima za rješenje krize.

Vlada u Damasku i pobunjenici postigli su sporazum o primirju na osnovu kojeg pobunjenici imaju mogućnost da polože oružje, a oni koji odbiju da to učine, kao i džihadisti Fronta Fateh al Šam, bivše Al Nusre, biće prebačeni u provinciju Idlib na sjeverozapadu zemlje, koju skoro potpuno kontroliše opozicija.

U sirijskom ratu je od 2011. godine poginulo više od 310.000 ljudi.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!