Ruski mediji: Ako Ukrajina pokuša “Oluju” na istoku, polomiće zube

#Evropa #Oluja #Ukrajina

rusko-ukrajina.jpg

Ukrajini se dopada ono što su Hrvati učinili na teritoriji Republike Srpske Krajine, ali iskustva iz 1995. neće se ponoviti jer će “polomiti zube o armiju Luganske i Donjecke Narodne Republike”, piše “Sputnjik”.

Ruski portal navodi da sudeći prema izjavama ukrajinskih zvaničnika, vlasti u Kijevu planiraju da u Donbasu uskoro primijene hrvatski recept vojne akcije “Oluja”. Kao potencijalni dokaz za te tvrdnje navode izjavu zamjenika ministra za privremeno okupirane teritorije Ukrajine, Jurija Grimčaka, koji je rekao da će Rusija sljedeće godine napustiti Donbas, zbog čega će se posljednja bitka za jugoistok Ukrajine voditi već u novembru.

Ruski analitičar Aleksandar Dudčak za “Sputnjik” kaže da ne isključuje mogućnost da je izjava Grimčaka zapravo najava neke “nove Oluje”.

“Ukrajinski zvaničnici su odavno počeli da pričaju o ponavljanju iskustva iz Hrvatske, to je njihov san. Dopada im se ono što su Hrvati učinili na teritoriji Republike Srpske Krajine, uz odobrenje i podršku NATO-a. Ali iskustva iz 1995. se neće ponoviti. Armije Luganske i Donjecke Narodne Republike su veoma jake. Ukoliko ukrajinski političari žele da žrtvuju još nekoliko hiljada sopstvenih građana, oni će se odlučiti za novu “Oluju”, ali ona neće biti uspješna”, napominje Dudčak.

Sličnog stava je i srpski politički analitičar Aleksandar Pavić, koji je za “Sputnjik” rekao da vlasti u Kijevu sanjaju o receptu “Oluje“ i da to nije ništa novo.

“Treba podsjetiti da su im hrvatske vlasti ponudile pomoć u iskustvima sa njihovim stanovništvom srpske nacionalnosti, odnosno, kako su sami rekli, iskustvima sa “povratkom svojih teritorija”, što je bilo etničko čišćenje srpskog stanovništva u Hrvatskoj. Dakle, Ukrajina i Hrvatska javno su razmijenile mišljenja o tome, Hrvatska je to velikodušno nudila, a Ukrajina je vrlo otvorena prema tom scenariju. Međutim, situacija uopšte nije ista jer, za početak, Ukrajina naspram sebe ima jednu nuklearnu silu, a ni Donbas nije Srbija iz devedesetih koja je bila u apsolutnoj izolaciji, sama protiv cijelog svijeta. Čak ni onda Hrvatska nikada ne bi okupirala većinski srpske teritorije bez ogromne pomoći NATO-a, a ako bi se Alijansa otvoreno umiješala u situaciju u Ukrajini, to bi već bio početak velikog evropskog rata”, napominje Pavić.

Kako kaže, vlasti u Kijevu ovo govore kako bi sebi malo podigli rejting, jer je njihova društveno-političko-ekonomska situacija loša, i to je jedini način da skrenu pažnju sa situacije u koju su uveli svoju zemlju od puča na Majdanu 2014. godine.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!