Ruski “neoborivi dokazi” o američkoj pomoći ISIL-u su iz video igrice

#Evropa #IslamskaDržavaId #Rusija #SjedinjeneAmeričkeDržave #VideoIgrica

2993.jpg

Ministarstvo odbrane Rusije preko društvenih mreža tvrdi da su SAD odbile intervenciju u Siriji, a kao dokaz korišćen je snimak ekrana iz AC-130 simulatora vojne letjelice – igrice na mobilnim telefonima, piše Guardian.

Fotografije su dodate kao prilog porukama na društvenim medijma Ministarstva, objavljenim jutros. Amerikanci se tu optužuju da su obezbijedili vazdušni prostor za konvoj ISIS-a, kako bi se islamisti borili radi američkih interesa.Ministarstvo je navelo da su ruske vazduhoplovne snage podržale Sirijce oslobađanju grada Abu Kamala od ISIS-a i da su tokom operacije došle do “činjenica o neposrednoj saradnji i podršci koalicije koju predvode Amerikanci teroristima”.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da Amerikanci ne samo da su odbili da sprovedu zajedničku operaciju napada na borce Islamske države napuštanjem Abu Kamala, već su im i omogućili da se reorganizuju u teritoriji pod kontrolom koalicije.

The Guardian piše da je Rusija navela da su se Amerikanci aktivno umešali u njene vazdušne napade, kako bi islamistima obezbedili zaštitu.

“Sjedinjene Američke Države zapravo pokrivaju borbene jedinice ISIS-a kako bi povratile svoje borbene sposobnosti, distribuirale ih i koristile za promovisanje američkih interesa na Bliskom istoku”, istaknuto je iz Ministarstva.

Optužbe su veoma ozbiljne, ali mnogo je teže shvatiti ih ozbiljno pomoću “neoborivih dokaza” koje prate sporne fotografije, piše Guardian.

Nijedna od pet fotografija koje su dodate nijesu bile ono što su Rusi tvrdili da predstavljaju. To su pokazala istraživanja sa jednom slikom koja prikazuje snimak ekrana promotivne igrice na mobilnom nazvana “AC-130 Gunship Simulator”.

Tim za informisanje i grupa ruskih onlajn istraživača provjerava iznijete činjenice ruske vojske, navodeći da su preostale četiri slike još iz 2016. godine i da ih je objavilo iračko Ministarstva odbrane. Te fotografije su zapravo iračke bombe koje su gađale ISIS mete blizu Faludže (grada u iračkoj pokrajini Anbar).

Ubrzo nakon što su ljudi uočili sumnjivo porijeklo fotografija, rusko Ministarstvo odbrane obrisalo je tvitove i uklonilo slike objavljene na Facebook-u. Međutim, i dalje je dostupna verzija objave fotografija.

Rusija je ušla u sukob krajem 2015. godine na strani Bašar al-Asadove vlade. Dugo je krivila Zapad za podršku ekstremističkim grupama u Siriji.

Zauzvrat, zapadne zemlje optužile su rusku avijaciju za taktiku bombardovanja, koja uključuje čak i pravac bolnica.

Moskva nikada nije priznala civilne žrtve svojih vazdušnih napada.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!