Ruski novinar pronađen mrtav nakon misterioznog pada

Maksim Borodin je izvještavao o ruskim plaćenicima u Siriji. Pronađen je mrtav ispred svog stana.

Fejsbuk Makism Borodin

Maksim Borodin (FOTO: Fejsbuk)

Maksim Borodin je bio u kontaktu sa prijateljem dva dana prije nego što je pronađen mrtav.

Ruski reporter koji je istraživao smrt ruskih plaćenika u Siriji preminuo je u bolnici nakon pada sa petog sprata zgrade u kojoj je živio.

Maksima Borodina pronašle su komšije. Prevezen je u bolnicu u Jekaterinburgu sa ozbiljnim povredama od kojih je kasnije preminuo.

Lokalna policija kaže da nije pronađena oproštajna poruka, ali da je mala vjerovatnoća da je u pitanju ubistvo.

Borodinov prijatelj, međutim, kaže da mu je novinar rekao dan ranije da ga prati obezbjeđenje. Višeslav Baškov opisuje pokojnog prijatelja kao „principijalnog i iskrenog“. On kaže da ga je Borodin tog 11. aprila nazvao oko pet ujutru i rekao mu da vidi nekoga sa oružjem u rukama na terasi i da je stepenište puno osoba u maskirnim uniformama. Kasnije ga je ponovo nazvao i rekao mu da je pogriješio – da su osobe u maskirnim uniformama izvodile neku vrstu vježbe.

Nakon što je dan kasnije pronađen ozbiljno povrijeđen, vlasti su saopštile da su vrata Borodinovog stana bila zaključana iznutra, što znači da niko nije ušao niti napustio stan prije pada sa terase.

Glavna urednica „Novog dana“ u kome je Borodin radio izjavila je nakon što je odvezen u bolnicu da ne može da isključi mogućnost da se radi o napadu, jer, kako je rekla, Borodin nije imao razloga da se ubije.

O čemu je pisao Borodin?

Borodin je poslednjih nekoliko nedelja izvještavao o ruskim plaćenicima u Siriji poznatijim kao „grupa Vagner“. Oni su, kako je javljeno, poginuli u Siriji 7. februara kada su se suprotstavili američkim snagama.

Direktor CIA Majk Pompeo rekao je prošle nedelje da je „nekoliko stotina“ Rusa poginulo u sukobima u Siriji. Plaćenici su navodno učestvovali u napadu koji su organizovali borci naklonjeni sirijskoj vladi.

Rusija je priznala da je nekoliko desetina državljana Rusije poginulo ili ranjeno u Siriji, ističući da se ne radi o regularnoj vojsci.

Borodin je prije mesec dana objavio da su tri poginula vojnika porijeklom iz Sverdlovske oblasti čiji je glavni grad Jekaterinburg.

Preminuli reporter izvještavao je i o političkim skandalima, uključujući i optužbe bjeloruske eskort dame Nastije Ribke u video klipu koji je na internetu podijelio lider ruske opozicije, Aleksej Navalni.

Novinarstvo je opasno zanimanje u Rusiji

U poslenjih nekoliko godina česti su napadi na novinare u Rusiji. Istog dana kada je Maksim Borodin pronađen mrtav napadnut je i urednik lokalnih regionalnih novina u Jekaterinburgu.

Država kontroliše veliki broj medija u Rusiji koja se nalazi na 83. mjestu liste koju je napravila organizacija Fridom haus od sto zemalja rangiranih prema stepenu medijskih sloboda.

Jedna od najpoznatijih ruskih novinarki, Ana Politkovska ubijena je 2006. godine iz vatrenog oružja u zgradi u kojoj je živjela. Politkovska je pisala o kršenju ljudskih prava u Čečeniji.

Ana Politkovska, 2005. godinaAna Politkovska, 2005. godina (FOTO: AFP)

Ana Politkovska je kritikovala predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Dvije godine kasnije novinar Mihail Beketov pretrpio je oštećenje mozga. Pisao je o korupciji i borio se protiv planirane izgradnje autoputa blizu Moskve. Umro je 2013. godine.

Oleg Kašin, koji je izvještavao o istom slučaju, teško je povrijeđen u Moskvi 2010. godine.

Poznata radio voditeljka Tatjana Felgengauger je prošle godine ubodena u vrat na radnom mjestu, u redakciji radija „Eho Moskve“.

Izvor: BBC News Serbian

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!