Rusko pivo Novičok razljutilo pivopije

9051301C-BAAE-45CB-A230-7D4CF6E60821_w1023_r1_s.jpg

Situacija u vezi s pivom u Bjelorusiji dosegla je tačku ključanja nakon što je rusko pivo, nazvano po nervnom agensu za koga su britanske vlasti rekle da je iskorišćeno za trovanje bivšeg ruskog špijuna, stiglo na rafove u Minsku, piše Radio Slobodna Evropa.

Domaće pivo “Novičok“ koje je proizvedeno u Rusiji primljeno je sa gorčinom od nekih u bjeloruskoj prijestonici koji kritikuju kreatore za ismijavanje slučaja trovanja Sergeja Skripalja i njegove ćerke, Julije u martu u južnom engleskom gradu Salisberiju.

Posljednjih nekoliko dana među korisnicima društvenih mreža u Belorusiji se razvila rasprava nakon što je bloger 8. jula objavio fotografiju boce tog piva iz bara u Minsku gdje ono može da se kupi.

Fotografija je objavljena na Facebooku istog dana kada je britanska policija saopštilada je Don Stardžes 44-godišnja majka troje djece, umrla u bolnici nakon što je izložena novičoku u Amesburiju, gradu udaljenom manje od 20 kilometara od Salisberija.

“Ovo nije najniža tačka ljigavaca, ali zašto u Minsku?” napisao je na Facebooku 40-godišnji bloger, bjeloruski programer koji piše pod pseudonimom Rađeš Čou.

Bjeloruski korisnici društenih mreža u naredna dva dana uputili su niz uvreda proizvođaču piva, pivari Aljaska koja se nalazi u ruskom gradu Balašiha, oko 20 kilometara istočno od Moskve, iako je firma pronašla i one koji ih podržavaju.

Pivo je jedno od mnogobrojnih proizvoda pod imenom Novičok – uključujući majice i suncokretovo ulje – koje su lansirane u Rusiji od trovanja Skripaljevih, koji su na kraju preživjeli.

Mračno ironično reklamiranje ove robe je u skladu sa tonom koji su ruski zvaničnici usvojili u javnom odbacivanju britanskih optužbi da je Moskva odgovorna za trovanje nervnim agensima.

U skladu sa kritikom pivare Aljaska koje su uputili korisnici društvenih mreža u Bjelorusiji, popularni nezavisni web sajt u bivšoj sovjetskoj republici predložio je bojkot.

“Glasajte sa svojim rubljama i držite se dalje od mjesta gdje se takva prljavština prodaje,” piše novinski portal BI24.org.

U tekstu se predlaže da bjeloruske vlasti treba da istraže da li je pivo u skladu sa zakonima o uvezenom alkoholu.

Pivara Aljaska je odgovorila na kritike svog piva “Novičok” u Belorusiji, napisavši post na Instagramu – koji je od tada uklonjen – da je “ironija” u imenu pića bila “prikladna”.

“Vjerujemo da Rusija nema nikakve veze sa “ubistvima” u Velikoj Britaniji. Vjerujemo da je novičok lažiran od strane zapadnih medija,” navodi se u saopštenju i dodaje da “živimo u slobodnoj zemlji i dozvoljeno nam je da ismijsvamo politiku”.

Lažne vijesti

Fabrika piva je novo pivo pustila u prodaju u maju, tvrdeći da će “zadivljujući ukus čula i svijest dovesti do stanja nirvane”, dodajući da je to “top secret” i da “Tramp neće moći ništa da dokaže”.

Na etiketi se nalazi nadrealistička slika poljskog umjetnika Zdzislava Beksinskog pod nazivom Puzanje smrti.

Na pitanje da li je ime piva još uvjek prikladno i nakon smrti Don Stardžes, pivara Aljaska je u odgovoru na engleskom napisala da to “nije značilo ništa loše” i da je “možda to samo neka vrsta loše šale”.

“Naš pogled na novičok [trovanje špijuna] je da je to samo provokacija iz Londona i neka vrsta lažne priče u masovnim medijima,” rekao je za RSE u chatu preko zvanične Facebook stranice pivare njen predstavnik, dodajući da je njihovo pivo u skladu sa bjeloruskim zakonima o uvozu alkohola.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar