S Netanjahuom nije razgovarano o aneksiji jevrejskih naselja

Bijela kuća je demantovala tvrdnju premijera Izraela Benjamina Netanjahua da je razgovarao s administracijom predsjednika SAD Donalda Trampa o aneksiji jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Bijela kuća demantovala njegove tvrdnje:Netanjahu (foto:Beta)

„Izvještaji da su SAD diskutovale s Izraelom o planu aneksije za Zapadnu obalu su pogrešni. SAD i Izrael nikada nijesu diskutovali o takvom predlogu i predsjednikov fokus ostaje isključivo na njegovoj izraelsko-palestinskoj mirovnoj incijativi“, rekao je sinoć portparol Bijele kuće Džoš Rafael, prenijeli su izraelski mediji.

Netanjahu je prethodno rekao da već „neko vrijeme“ razgovara s američkom administracijom o širenju suvereniteta Izraela na jevrejska naselja na Zapadnoj obali. On je to rekao na sastanku svoje konzervativne patije Likud, izjavio je porptpaol David Amsalem.

„Premijer Benjamin Netnjahu obavijestio je Amerikance o inicijativama iznijetim u Knesetu (parlamentu) i oni su izrazili svoju nedvosmislenu poziciju da su posvećeni napredovanju mirovnog plana predsjednika Trampa“, navedeno je nekoliko sati kasnije u saopštenju u kome se sugeriše da su američki zvaničnici odbacili ideju.Uslijedilo je poricanje Bijele kuće da se o tome ikada razgovaralo.

Radi se o Zakonu o suverenitetu koji podržava desničarski lobi, a koji predviđa aneksiju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. Izrael je osvojio tu teritoriju u šestodnevom ratu 1967. godine zajedno s istočnim Jerusalimom. Tada je osvojen i pojas Gaze.

Palesitnci planiraju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.U istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali živi više od 600.000 Jevreja među tri miliona Palestinaca.

Mnogi izraelski desničarski političari vjeruju da imaju šansu da sprovedu planove o aneksiji djelova ili čitave Zapadne obale dok traje Trampov mandat.

Jučerašnja Netanjahuova izjava izazvala je oštre kritike generalnog sekretara PLO Saeba Erekata koji je rekao da Izrael jednostrano odlučuje o pitanjima konačnog statusa u koordinaciji sa SAD.

Nakon poricanja Bijele kuće da se o tome razgovaralo izraelska opozicija je rekla da je Netanjahu lagao.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!