SAD uložile veto u SB UN: Traže da se obezbijedi međunarodna zaštita Palestinaca

Savjet-bezbjednosti-UN.jpg

SAD su stavile veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se traži da generalni sekretar svejtskog tijela predloži kako da se osigura “međunarodna zaštita” Palestinaca.

Savjet bezbjednosti međutim još nije glasao o predlogu SAD-a da se osudi Hamas zbog nove eskalacije nasilja u pojasu Gaze. Današnjem glasanju prethodile su čitave nedjelje hitnih diskusija o Gazi.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli je najavila veto na rezoluciju koju su podržale arapske zemlje a pripremio Kuvajt.

Ona ju je označila “grubo jednostranom” zbog zahtjeva da se zaustavi pretjerana izraelska sila, dok se ne pominje Hamas, ekstremistička islamska organizacija koja kontroliše pojas Gaze.

Američka rezolucija ne aludira na izraelske snage i zaštitu Palestinaca, već zahtjeva da Hamas i druge palestinske ekstremističke organizacije prestanu “sve nasilne i provokativne akcije” u Gazi.

Savjet bezbjednosti UN je duboko podijeljen u odnosu na decenijski izraelsko-palestinski sukob.

Poslije niza sastanaka o Gazi to najmoćnije tijelo UN nije moglo da se složi ni o saopštenju.

Hamas i manja organizacija Islamski džihad su u utorak ispalili dasetine raketa i minobacačkih projektila, na južnu izraelsku teritoriju, a Izrael je odgovorio napadima iz vazduha na mete ektremista širom pojasa Gaze. To je bila najveća eskalacija nasilja od rata u pojasu Gaze 2014. godine.

Hamas je u srijedu saopštio da je postignut prekid vatre s Izraelom.

U nacrtu rezolucije se izražava “ozbiljna zabrinutost” za eskalaciju nasilja, napetost i pogoršanje situacije na palestinskim teritorijama, posebno od početka niza masovnih protesta Palestinaca na granici Gaze 30. marta.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja oko 120 Palestinaca je poginulo od izraelske vatre u tim protestima, a na hiljade ih je ranjeno.

Izrael tvrdi da vojnici brane svoju granicu i optužuju Hamas da protestima prikriva pokušaje napada.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!