Salvinijev talas bi mogao da zapljusne i cijelu EU

salvini.jpg

Italijanski ministar unutrašnjih poslova i lider desničarske Lige, Mateo Salvini rekao je danas, obraćajući se desetinama hiljada pristalica te partije u gradu Pontida, da namjerava da izbore za sastav Evropskog parlamenta koji će biti održani 2019. pretvori u referendum o imigraciji i sigurnosti zaposlenja.

Salvini je na godišnjem skupu Lige objelodanio i plan za ujedinjenje političkih pokreta u nekoliko evropskih zemalja koje nastoje da spriječe da, kako je rekao, nacionalni interesi budu ugroženi agendama Evropske unije (EU), prenijela je agencija AP.

“Razmišljam o Savezu (Ligi) koji će ujediniti sve slobodne, suverene pokrete u različitim državama”, rekao je Salvini u Pontidi, na sjeveru Italije.

Agencija AP navodi da Salvini ima dobar odnos sa liderkom francuske ekstremne desnice Marin Le Pen i britanskim političarem Najdželom Faražom, jednim od najglasnijih zagovornika Bregzita.

Novi politički spor između Italije i Malte izazvao je juče brod nevladine organizacije “Proaktiva oupen arms” (Proactiva Open Arms), pošto su obje zemlje odbile da prime migrante.

Salvini je rekao da brod te nevladine organizacije s migrantima “može da zaboravi da uplovi u italijansku luku”, navodeći da bi brod trebalo da ode u prvu sljedeću luku – Maltu, koja je ubrzo negativno odgovorila, jer je brod bliži italijanskom ostrvu Lampeduza, južno od Sicilije.

Zvaničnici u Italiji nazvali su nevladine organizacije “taksistima krijumčara” sa obale Libije.

Prethodni politički spor Italije i Malte izbio je zbog slučaja s brodom “Akvarijus” sa 630 migranata koji je desetak dana na Sredozemnom moru čekao dozvolu da uplovi u neku evropsku luku, dok ga nije primila Španija.

Situacija s brodom “Akvarijus” sa stotinama migranata pojačala je tenzije među članicama EU oko imigracije.

Više stotina hiljada ljudi, većinom ekonomskih migranata koji nemaju pravo na azil, stiglo je u Italiju tokom posljednjih nekoliko godina.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!