Samit o migrantskom sporazumu sa Libijom

#MigrantskiSporazum #ItalijaSamitOMigrantima

U Italiji se danas održava samit ministara unutrašnjih poslova centralne Sredozemne kontakt grupe za migraciju, čiji je cilj da pomogne u primjeni novog sporazuma sa Libijom o poboljšanom patroliranju njene obale i zaustavljanju krijumčara ljudima prije isplovljavanja.

Zemlje regiona ulažu u pokušaj smanjivanja broja izbjeglica (foto:Beta)

Ministar unutrašnjih poslova Italije Marko Miniti pozvao je svoje kolege iz Francuske, Slovenije, Švajcarske i Austrije, kao Njemačke i Malte, u okviru napora koje zemlje regiona ulažu u pokušaj smanjivanja broja izbjeglica koje putuju od Libije ka Evropi.

Sporazum sa Libijom direktno utiče na ove zemlje, s obzirom da mnoge izbjeglice koje stignu u Italiju prelaze preko njene sjeverne granice idući ka svojim odredištima na sjeveru Evrope. Sastanku u Rimu prisustvovali su i predstavnici EU, Tunisa i Alžira, kao i međunarodno priznati lider Libije premijer Fajez Seraj.

Konferencija ministara unutrašnjih poslova je počela u trenutku kada su spasilački brodovi na jug Italije dovezli oko 3000 migranata spašenih tokom vikenda na Sredozemnom moru.Broj i

zbjeglica iz Afrike i Azije koje pokušavaju da dođu do Evrope opasnim prelaskom preko mora od zatvaranja Balkanske rute sve je veći, a usljed toga što prelaze na malim i pretrpanim brodovima, samo tokom 2016. je poginulo više od 4.600 ljudi.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!