Saudijski kralj Salman proglasio sina za nasljednika prijestola

#BliskiIstok #MohamedBinSolomon #Nasljednik #SaudijskaArabija #Tron

princ1.png

Saudijski kralj Salman proglasio je svog sina princa Mohameda bin Salmana za nasljednika prijestola umjesto svog rođaka princa Mohameda Bin Najefa, koji je smijenjen.

Mohamed bin Salman postao je zamjenik premijera, a zadržao je položaj ministra odbrane i ostale funkcije, navodi se u kraljevskom ukazu koji je prenijela državna agencija SPA.

Unapređenje Mohameda bin Salmana bilo je očekivano, ali je ipak iznenađujuće u ovom trenutku, jer je došlo u vrijeme kada se kraljevina suočava sa eskalaciojom odnosa sa Katarom i Iranom i velikom krizom u Jemenu.

Novi nasljednik saudijskog trona do sada je bio zadužen za vođenje vojne intervencije u Jemenu, diktiranje energetske politike sa globalnim implikacijama i kreiranje planova o ekonomskoj budućnosti zemlje kada više ne bude nafte.

Princ Mohamed je predsjednik upravnog odbora kompanje “Aramko”, što znači da je prvi član kraljevske porodice koji direktno nadgleda državnu naftnu firmu.

Njegov otac Salman bin Abdulaziz Al Saud postao je sedmi saudijski kralj 2015. godine.

Princ Mohamed je u posljednjih godinu dana često davao intervjue zapadnim medijima, što je bio dio kampanje za izgradnju imidža u inostranstvu

Kako navode mediji, on je blizak Vašingtonu i ranije se u Bijeloj kući sastao sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!