Saudijski ministar: Blokada Katara može da traje godinama

#Svijet #Katar #SaudijskaArabija

The-Pearl-Doha-Biser-Doha-Katar.jpg

Katarski ministar spoljnih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman Al Tani pozvao je danas susjedne države da ukinu blokadu Katara prije nego što Doha uzme učešće u pregovorima o okončanju zalivske diplomatske krize.

Al Tani je mjere kojima se Katar izoluje, a koje su uvele saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i druge zemlje, nazvao “činom agresije” i dodao da je njihovo ukidanje “preduslov za pregovore”, prenosi AFP.

Sa druge strane, ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Anvar Gargaš izjavio je da izolacija Katara može da traje godinama, kao i da ta i ostale zemlje neće ukinuti sankcije dok Katar ne prekine svoju navodnu podršku džihadistima.

“Ne želimo da eskaliramo, već da izolujemo. Ova izolacija može da potraje godinama”, rekao je on novinarima tokom posjete Parizu.

Prema njegovim riječima, Katar je razvio “sofisticirani podijum” za džihadizam i islamski ekstremizam.

Pročitajte još:   U padu helikoptera 13 mrtvih

“Oni podržavaju grupe povezane sa Al Kaidom u Siriji, Libiji i Jemenu. Ta zemlja naoružava džihadiste i islamiste i koristi to kao oružje uticaja. Siguran sam da u Kataru postoje ljudi koji su mudri i koji će prevladati, nadam se unutar vladajuće porodice. Ne radi se ovdje o promjeni režima, već o promjeni ponašanja”, kazao je on.

Istovremeno, on je pozvao zapadne zemlje – SAD, Francusku, Njemačku i Britaniju da pomogne u posmatranju dogovora sklopljenih sa Katarom kako bi se osiguralo da ta zemlja ne sarađuje sa džihadistima.

“One posjeduju diplomatsku snagu i tehničko znanje”, rekao je ministar i dodao da će uprkos sporu zalivske zemlje dopustiti normalno funkcionisanje velikih američkih baza u Kataru, gdje je 10.000 američkih vojnika stacionirano.

Ta najveća baza je ključna za vojne napade na pripadnike Islamske države.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i druge zemlje Persijskog zaliva prekinule su odnose sa Katarom prije dvije nedjelje i zatvorile granice na kopnu i moru zbog navodne pomoći koju Katar pruža džihadistima.

Pročitajte još:   Kijev: Traže povratak Sakašvilija u Ukrajinu

Katar je to demantovao, a narednih nekoliko dana Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat dostaviće listu zahtijeva Kataru, na kojoj će vjerovatno biti i protjerivanje radikanih pojedinaca.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!