Šidlo podnijela ostavku, Moravijecki je mijenja

#Evropa #BeataŠidlo #Ostavka #Poljska

dd633e59.jpg

Premijerka Poljske Beata Šidlo podnijela je ostavku i na čelu poljske vlade će je zamijeniti sadašnji ministar finansija Mateuš Moravijecki.

To je saopštila Beata Mazurek, portparolka konzervativne vladajuće partije Pravo i pravda, a po završetku sastanka u sjedištu te partije u Varšaravi, prenosi AP.

Mazurek je navela da je Šidlo podnijela ostavku tokom sastanka, ali da stranačko rukovodstvo želi da ona dođe na drugu važnu poziciju u vladi, pri čemu portparolka nije precizirala o kojoj je funkciji riječ.

U Varšavi se nedjeljama spekulisalo da bi lider partije Jaroslav Kačinjski mogao da postane sljedeći premijer, ali su poljski mediji pisali i da bi novi šef vlade mogao biti i Moravijecki, premda je vlada Beate Šidlo bila popularna među mnogim Poljacima, napominje američka agencija.

Kritičari poljske vlade vide promjenu na čelu poljske vlade kao “dimnu zavesu” kako bi se skrenula pažnja sa glasanja u petak o zakonima putem kojih bi se vladajućoj partiji dala značajna ovlašćenja nad pravosudnim sistemom Poljske.

Inače, Beata Šidlo je prije dva dana objavila tvit koji bi, kako su tada prenijeli poljski mediji, mogao da nagovijesti njen odlazak sa funkcije, imajući u vidu spekulacije u Varšavi o mogućoj rekonstrukciji vlade.

“Bez obzira na sve, Poljska je najvažnija. Ona je ta koja brine o porodici i vrijednostima i koja je bezbjedna, koja polazi od temelja hrišćanskih vrijednosti, tolerantna i otvorena, moderna i ambiciozna. To je moja zemlja. Primjer Evropi i svijetu. To je ono što mi Poljaci jesmo”, napisala je Šidlo u utorak na Tviter nalogu.

Poruka je, kako prenosi AP, napisana poslije sastanka o rekonstrukciji vlade u njenoj konzervativnoj Partiji prava i pravde.

Ž.N.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!