Sin Fidela Kastra živio i umro u očevoj sjenci

fidelito.jpg

Rodivši se na Kubi sa imenom Fidel Kastro, od oca koji se suočio sa 10 američkih predsjednika, Fidelu Kastru Dijasu Balardu život nikada i nije mogao biti lak.

Činjenica da je Fidelito (Mali Fidel) jako ličio na svog oca, iako sa malo punijim obrazima, nije mogla da mu pomogne da pronađe svoj identitet.

Bez obzira na razlog, Fidel Kastro Junior, nuklearni fizičar koji je obučen u Sovjetskom savezu, koji je kasnije postao blizak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ubio se 1. februara u Havani, nakon duge borbe sa kliničkom depresijom.

Fidelitova smrt znači da će se šestodecenijska era imena Kastro okončati, na zadovoljstvo protivnika njihove porodice, kako na karipskom ostrvu, tako i van nje – naročito u Majamiju, gdje postoji velika i politički uticajna kubanska zajednica izgnanika.

U slučaju njegove smrti, nije bilo uobičajenih teorija zavjera koje prate porodicu Kastro.

On je dugo pokušavao da pronađe svoj identitet, a čini se da ga je otac na svakom koraku sputavao u tome i usmjeravao da postane nešto drugo.

Nakon burnog djetinjstva sa razvedenim roditeljima, kada ga je otac bukvalno oteo, Fidelito je živio u Sovjetskom Savezu gdje se obrazovao, oženio i postao komunista, što je njegov otac i namjeravao.

Postao je doktor nauka u Moskvi, a kasnije je dobio još jedan doktorat na havanskom Vrhovnom institutu za nauke i nuklearnu tehnologiju.

Izabran je za izvršnog sekretara Komisije za atomsku energiju Kube, pa je bio odgovoran za kubansku nuklearnu politiku 1980-ih godina. To znači da je bio zadužen za projekat vrijedan 1,5 milijardi dolara zasnovan na sovjetskoj tehnologiji, ali je padom SSSR i taj projekat propao, a s njim možda i njegova karijera.

Fidelita je 1992. godine smijenio sa te pozicije njegov otac zbog “nesposobnosti” i neko vrijeme je proveo čak u kućnom pritvoru.

Međutim, njegovi prijatelji su rekli da je Kastro krivio sina za nešto što nije bilo pod njegovom kontrolom.

To što ga je otac tako iznenada i javno otpustio bilo je očigledno sa ciljem da ga osramoti, ali zašto? Možda je Kastro htio svima da stavi do znanja da njegov sin neće biti i njegov nasljednik. Prema svjedočenjima mnogih koji su poznavali Fidelita, on je bio pristojan čovjek i brižan otac. Fidelito je cijeli svoj život proveo u sjenci oca, a sada je u njoj i umro.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!