Sirija: Prvi turski vojni konvoj ušao u Idlib

#BliskiIstok #AbuKhairo #TaipErdogan #Turska

syria.jpg

Prvi konvoj vojne operacije koju Turska sprovodi u provinciji Idlib, u Siriji, prešao je u kasno u četvrtak, rekli su dva pobunjenika i jedan svjedok.

Konvoj je obuhvatao oko 30 vojnih vozila, rekao je Abu Khairo, komandir u pobunjeničkoj grupi Slobodne Sirije (FSA) sa sjedištem u toj oblasti, a ušao je u Siriju blizu graničnog prelaza Bab al-Hava, prema svjedočenju civilnog svjedoka.

Putovao je ka Šeiku Barakatu, vrhu brda koja gleda na velika područja sjeverozapadne Sirije, koju je vodila pobunjenika, ali i područje Afrin, koje drži kurdska IPG milicija.

Konvoj su pratili borci Tahrira al-Šama, saveza džihadističkih grupa, uključujući bivšu podružnicu Al Kaide koja je ranije poznata kao front Nusra, rekao je Khairo.

“Konvoj turske vojske ulazi pod zaštitu Tahrira al-Šama da zauzme pozicije na liniji fronta sa IPG-om”, rekao je još jedan zvaničnik FSA u tom području.

Turska je u subotu saopštila da je obavila vojnu operaciju u Idlibu i okolnim područjima, u sklopu dogovora koji je prošlog mjeseca sa Rusijom i Iranom postigao da bi izvršio zonu “de-eskalacije” u sjeverozapadnoj Siriji.

Zona je jedna od nekoliko postavljenih oko Sirije za smanjenje ratovanja između pobunjenika, uključujući grupe koje podržava Turska i vlada, koju podržavaju i Rusija i Iran.

Tahrir al-Šam se protivi de-eskalacijskom dogovoru sa vladom, ali njegova uloga u pratnji turskog izviđačkog tima u nedjelju ukazuje na to da ne može biti direktnog vojnog sukoba između njenih boraca i Turske.

Turska vojna operacija u Idlibu takođe će uključivati sirijske pobunjeničke grupe koje su uključene u operaciju “Eufrat”, koju je Ankare pokrenula u Siriji prošle godine na istoku, izjavio je u subotu turski predsjednik Taip Erdogan.

Tahrir al-Sham i Eufrat Shield buntovnici su se ranije borili i džihadistički savez ove godine se bori sa drugim pobunjenicima u Idlibu i okolnim područjima u nastojanju da konsoliduje svoju kontrolu.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!