Sjevernokorejski zvaničnik stigao u Bijelu kuću

Visoki sjevernokorejski zvaničnik stigao je danas u Bijelu kuću gdje treba da preda pismo sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una predsjedniku SAD Donaldu Trampu.

Foto: Beta/APFoto: Foto: Beta/AP

Kim Jong Čol, jedan od najbliskijih saradnika sjevernokorejskog vođe, stigao je danas popodne u Bijelu kuću gdje ga je dočekao šef kabineta Džon Keli i uveo u zgradu gdje treba da se sastane s Trampom.

Kim je najviši sjevernokorejski zvaničnik u posjeti Bijeloj kući u posljednjih 18 godina, što je vrlo simboličan znak smirivanja tenzija između dvije zemlje poslije strahovanja izazvanih prošlogodišnjim sjevernkorejskim raketnim probama.

Za sada nije objavljen sadržaj pisma koje nosi.

Kim je prethodno u Njujorku razgovarao s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom o pripremama za održavanje najavljenog samita Tramp-Kim u Singapuru, koji je još neizvjesan. Pompeo je rekao da je uvjeren da se pregovori s Pjongjangom kreću u dobrom pravcu.

„Naše dvije zemlje se nalaze na prekretnici u našim odnosima i bilo bi ništa manje nego tragično da dozvolimo da se ova prilika propusti“, rekao je Pompeou u Njujorku poslije sastanka s Kim Jong Čolom.

Pompeo nije rekao da li je definitivno sigurno da će se održati samit u Singapuru 12. juna i nije mogao da kaže da li će ta odluka biti donijeta pošto Tramp pročita pismo sjevernokorejskog vođe. Ipak njegove izjave su bile najpozitivnije izjave nekog američkog zvaničnika otkad je Tramp naglo otkazao samit prošle nedjelje poslije ratobornih izjava iz Sjeverne Koreje.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!