Skoplje bi istovremeno sa Grčkom i EU

#Makedonija

Makedonija se nada da je uradila dovoljno da ubijedi Evropsku uniju (EU) da počne pregovore o pristupanju, dok se četvrt vijeka dug spor sa susjednom Grčkom nastavlja, izjavio je makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov.

Skoplje (foto: rtcg.me)

Dimitrov je za Rojters rekao da Grčka nije odmah prihvatila predlog Makedonije od prošlog mjeseca da upotrebljava ime Bivša jugoslovenska Republika Makedonija, kao u drugim međunarodnim tijelima.

„Ukoliko ostvarimo dovoljno u smislu reformi kod kuće, nadamo se da ćemo dostići taj stadijum (za početak pregovora o pristupanju EU) i istovremeno postići dogovor oko pitanja imena“, rekao Dimitrov, prenosi Tanjug.

Britanska agencija podsjeća da je Grčka uložila veto na pokušaj Makedonije da se pridruži EU i NATO jer smatra da naziv Makedonija nagoveštava teritorijalne pretenzije nad istoimenom severnom oblašću Grčke.

Kako je dodao, do članstva u NATO treba doći kroz pregovore.

On je dodao da je potrebno da Atina vidi Makedoniju kao saveznika.

„Na duže staze, takođe je u interesu Grčke da za susjeda, na svojoj sjevernoj granici, ima zemlju u kojoj vlada zakon“, ocijenio je šef makedonske diplomatije.

Dvije strane trebalo bi da se opet sastanu kasnije ovog mjeseca u Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

Kakav god bio ishod, ukazuje Rojters, Makedonija želi da EU pristane da bar počnu pregovori u pristupanju, koji mogu trajati godinama.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!