Slučaj ubijenog slovačkog novinara: Premijer Fico ponudio ostavku

BeFunky-Collage-13.jpg

Slovački premijer Robert Fico ponudio je večeras svoju ostavku da umiri strasti i proteste desetina hiljada Slovaka povodom brutalne likvidacije mladog istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice.

Fico je kazao da će dati ostavku ali pod uslovom da predsjednik Andrej Kiska garantuje da neće biti prevremenih izbora.

“Već nekoliko dana Slovačka je u krizi zbog bezobzirne zloupotrebe tragedije dvoje mladih ljudi od strane opozicije. Mediji i opozicija zaboravili su na istragu ubistva i učestvuju u destabilizaciji zemlje”, kazao je večeras Fico.

On je izrazio bojazan da bi prevremene izbore u ovako uzavreloj emotivnoj situaciji pratio haos.

“Spreman sam da podnesem ostavku, ali ako predsjednik ispuni tri uslova. Predsjednik će poštovati i garantovati ishod izbora iz 2016. godine. Predsjednik će garantovati koalicioni sporazum vlade. Predsjednik će garantovati da premijera predlaže SMER kao najjača stranka. Ako predsjednik prihvati te uslove, spreman sam koliko sjutra da podnesem ostavku i predstavim kandidata stranke SMER za premijera”, kazao je Fico.

Prema najnovijoj anketi agencije Fokus, čak 62 odsto Slovaka izgubilo je povjerenje u premijera Fica i zahtijeva njegovu ostavku nakon brutalnog ubistva slovačkog novinara Kucijaka koji je pisao o povezanosti italijanske mafije i vladajućih institucija u Slovačkoj.

Predsjednik Kiska još početkom marta, kao rješenje da se povrati povjerenje Slovaka u vlastitu državu, zatražio je ili temeljne izmjene u vladi ili vanredne izbore.

Kucijak i njegova vjerenica Martina Kušnirova pronađeni su krajem februara ubijeni u njihovom stanu u Velikoj Mači, 65 kilometara od Bratislave.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!