Snage predvođene SAD-om oborile sirijski avion

#BliskiIstok #Avion #Sirija

FA-18-NAVY-Blue-Diamond.jpg

Koalicione snage, predvođene SAD, oborile su sirijski vojni avion kod Rake, saopštila je sirijska vojska. Avion je oboren jer je bombardovao pozicije u blizini snaga koje podržavaju SAD, saopštava Koalicija, prenosi “Rojters”.

Sirijska vojska je navela da je avion oboren u vrijeme sirijske borbene misije protiv ekstremista Islamske države.

Ovo saopštenje vojske objavljeno je na sirijskoj državnoj televiziji, a u njemu se navodi da se avion srušio i da je pilot nestao.

Dodaje se i da se incident dogodio u popodnevnim satima, prenio je Rojters.

Koalicija je, kako Rojters prenosi, saopštila da je avion oboren jer je gađao pozicije u blizini kojih se nalaze opozicione grupe koje podržavaju SAD.

“Avion sirijskih režimskih snaga Su-22 izbacio je u 18.43 bombe u blizini boraca Sirijskih demokratskih snaga južno od Tabka i u skladu sa pravilima angažovanja i kolektivne samoodbrane koalicionih snaga, američki ‘F/a-18E super hornet’ ga je odmah oborio”, navodi se u saopštenju združenih snaga.

Kako se navodi, dva sata ranije snage lojalne predsjedniku Bašaru el Asadu napale su Sirijske demokratske snage (SDF) u gradu Džadin, južno od Tabka.

Tom prilikom, kako se tvrdi, ranjen je određen broj boraca SDF-a i oni su protjerani iz grada, prenijela je agencija AFP.

“Letjelica koalicije je potom zaustavila proboj prorežimskih snaga upotrebom sile”, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!