Snimljen zvuk kojim su “napadnute”američke diplomate

#AmeričkeDiplomate #Zvuk

american-flag-USA-zastava-sjedinjenih-američkih-država-SAD-Mike-Mozart.jpg

Prije dvije nedelje američki mediji prenijeli su vijest da su sa Kube povučene diplomate iz ambasade SAD u Havani zbog misteriozne bolesti koju je izazvalo “pištanje”.

Čak se navodilo i da je riječ o “napadu zvukom” na američke diplomate koji je počeo još prošle godine i zbog kog se najmanje 21 osoba iz ambasade u Havani požalila na zdravstvene tegobe.

Sindikat zaposlenih u američkoj diplomatskoj službi istovremeno je objavio da su neke od žrtava pretrpijele lakše povrede mozga kao i trajno oštećenje sluha, a pate i od gubitka ravnoteže i teških glavobolja, podsjeća Jutarnji list.

Ali, šta su zapravo diplomate i službenici američke ambasade u Havani slušali mjesecima? Odgovor je dala agencija Asošiejted pres, koja je objavila kratak snimak misterioznog zvuka, jednu od varijacija audiozapisa koji su slušali radnici ambasade.

Navodi se da je taj zapis digitalno pojačan kako bi bio glasniji i kako bi se smanjila pozadinska buka, ali osim toga nije menjan, navodi AP.

Riječ je o tek jednom od niza zvukova snimljenih u ambasadi, a koji su istražitelje naveli da inicijalno posumnjaju u neku vrstu soničnog oružja.

Prema autorima teksta agencije AP snimljeni zvuk sličan je oglašavanju mase cvrčaka, ili cviljenju u vrlo visokom tonalitetu. Neki međutim kažu da im zvuk liči na pištanje, ali ono koje bi moglo da “izludi” onekoji ga duže slušaju.

Snimci su poslati iz Havane analitičarima u američkoj mornarici, koja posjeduje napredne mogućnosti za analizu akustičnih signala, ali i američkim obaveštajnim službama.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!