Spaseni poslije pet godina zatočeništva u Avganistanu

#Svijet #Avganistan #Porodica #Spašavanje

Capture-36.png

Amerikanka, njen suprug Kanađanin i njihovo troje djece, rođene u zatočeništvu u Avganistanu, nakon pet godina oslobođeni su u dramatičnoj akciji spasavanja.

SAD su saopštile da su pakistanske vlasti uspjele da izdejstvuju oslobađanje Kejtlin Kolman iz Pensilvanije i njenog supruga Kanađanina Džošue Bojla koje je otela grupa Hakani, povezana s talibanima u planinama Avganistana.

Operacija spasavanja, kosu su sproveli američki i pakistanski borci, sprovedena je posle višegodišnjih američkih pritisaka na Pakistan, a izvedena je brzo i završena je sa opasnim upadom, pucnjavom i zastrašujućom prijetnjom otmičara da će “ubiti taoca”, prenose mediji.

Bojl ima ranu od šrapnela, saopštila je njegova porodica.

“Danas su slobodni”, rekao je predsjednik SAD Donald Tramp u sinoćnom saopštenju i pozdravio američko-pakistansku saradnju.

Tramp je pohvalio Pakistan zbog spremnosti da “uradi više da obezbijedi sigurnost u regionu” i dodao da ovo oslobađanje nagovještava da su druge zemlje “ponovo počele da poštuju SAD”.

Par je otet u oktobru 2012. dok na putu kroz Rusiju, Kazahstan, Tadžikistan, Kirgistan i Avganistan. Kolman je tada bila trudna.

Pakistanska vojska saopštila je da su porodicu oslobodili pakistanski vojnici u operaciji zasnovanoj na obavještajnom radu, pošto su taoci dovedeni iz Avganistana.

Bojl i kanadski visoki komesar za Pakistan opisali su scenu oslobađanja sa pucnjavom kada su Bojl, njegova supruga i njihovu djecu presrele pakistanske snage dok su ih prebacivali njihovi otmičari u prtljažniku automobila. Bojl je rekao da su neki od otmičara ubijeni.

Američki vojni zvaničnik rekao je da je vojni tim specijalizovan za taoce došao u Pakistan u srijedu i da se pripremao da porodicu odvede avionom.

Događaji su se brzo odvijali u srijedu popodne gotovo pet godina u dan od kada su Kolman i Bojl izgubili kontakt s rođacima, dok su putovali po planinskoj oblasti blizu glavnog grada Kabula, znajući da su u “nebezbijednom” dijelu Avganistana.

Od tada je bilo samo video snimaka njih kao talaca, koje su objavljivali njihovi otmičari, a povremeno su slali pisma.

Američki zvaničnici su označili grupu Hakani kao terorističku organizaciju i napadali su je dronovima. Ali grupa djeluje takođe kao kriminalna banda. Za razliku od Islamske države, ta grupa ne ubija zapadne taoce, već ih oslobađa ako joj se plati.

Kanadska ministarka spoljnih poslova Kristina Friland rekla je da je njenoj vladi laknulo što je porodica sigurna, i zahvalila je američkoj, avganistanskoj i pakistanskoj vladi za to.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!