Stanje prirodne katastrofe u Južnoj Africi

južna-afrika.png

Južnoafričke vlasti proglasile su stanje prirodne katastrofe u cijeloj zemlji zbog suše koja mjesecima pogađa južni grad Kejptaun, gdje prijeti potpuni prekid snabdijevanja pitkom vodom.

Odluka objavljena u službenom listu zemlje donijeta je poslije “procjene obziljnosti i obima sadašnje suše” i zadužena vlada da upravlja krizom.

Sve institucije države od sada su zadužene da sprovode hitne planove, pružaju hitnu pomoć i sprovode potrebne mjere izgradnje, navodi se u tekstu koji je potpisao šef nacionalnog centra za upravljanje vanrednim situacijama Mafaka Tau.

Kejptaun, drugi po veličini grad u Južnoj Africi, pogođen je najvećom sušom u proteklih sto godina. Rezerve vode su na najnižem nivou, tako da postoji prijetnja da se potpuno prekine snabdijevanje vodom u gradu.

Takozvani Nulti dan, kada se očekuje da će potpuno biti iscrpljeni rezervoari vode za grad, bio je predviđen za sredinu aprila, ali je ove nedjelje pomjeren za 11. jun.

Da bi se pomjerio ovaj rok četiri miliona stanovnika Kejptauna pozvano je da koristi samo 50 litara vode dnevno po osobi, što je jednako jednom tuširanju od tri minuta.

Lokalne vlasti zaprijetile su da će kazniti one koji pređu kvotu, ali za sada kazne nisu primijenjene.

Ukoliko se dogodi Dan zero, stanovnici Kejptauna će morati da uzimaju vodu na 200 određenih lokacije gdje će dobijati maksimalno 25 litara vode dnevno po osobi.

Gradske vlasti Kejptauna, koji je pod kontrolom opozicione Demokratske alijanse, pod oštrom su kritikom zato što nisu uzimale u obzir upozorenja stručnjaka i nisu ranije preduzele mjere restrikcije vode.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!