Što sve može da se kupi za 1 dolar širom svijeta

By Suzana Kapetanović

0509Dolar-sve


S
vjetske turističke agencije su kreirale infografik na kojem možete da vidite šta sve može da se kupi širom svijeta za jedan dolar.

Mislili ste da za jedan dolar ne može da se kupi ništa? Niste u pravu. Britanski izdavač turističkih knjiga “Lonli plenet” je sproveo anketu među svojim čitaocima, pitajući ih šta kod njih u susjedstvu mogu da kupe za dolar.

Ako se ikad nađete u Egiptu, za dolar možete da pojedete tanjir košarija. To je jelo napravljeno od špageta, pirinča, sočiva i prženog luka. U Indiji možete da pojedete pirinča koliko vam duša poželi, bez ograničenja.

U Austriji nećete moći da kupite količinu kao u prethodno navedenim zemljama, ali, moći ćete da uzmete popularnu kiflu “Kornspitc”. U Sjedinjenim Američkim Državama nema puno toga da se kupi za dolar, ali ćete vašeg četvoročkaša moći da parkirate bezbjedno.

Vijentam je tropska zemlja i potrebno je da imate zaštitu za glavu, a njihov prepozantljiv šešir od bambusa staje 1 dolar. To nije sve. U ovoj zemlji tri para sandala i pet pakovanja supe košta po jedan dolar.

U Nepalu za ove pare možete da kupita 10 knedli i 250 mililitara koka-kole. Dok u Italiji za jedan dolar možete da popijete flašu jeftinog vina, dok jedete kilogram špageta za iste pare. A ako vas poslije lošeg alkohola zaboli glava, jedna tableta brufena po istoj cijeni riješiće vam problem.

Na Atlantskom okeanu, u Portugaliji, dok gledate u prelijepu prirodu, možete popiti espreso za dolar. Na Filipinima je pravi raj za one koje vole masažu. Za samo jedan dolar dobijate masažu stopala u trajanju od 45 minuta. Ovo je do sad možda i najbolja ponuda od svih navedenih zemalja.

Arapsko jelo šavarma u bogatim Ujedinjenim Arapskim Emiratima košta dolar. To je nešto nalik grčkom girosu i turskom kebabu, a u njega se stavljaju razni lokalni začini.

U glavnom gradu Kolumbije, Bogoti, kafa i dva biskvita koštaju dolar. U Velikoj Britaniji je malo širi izbor robe za kupovinu. Dvije cigarete, tri četvrtine mlijeka, pola litre dizel goriva i novine su po dolar.

U Južnoj Koreji čak možete da putujete gradskim prevozom. Metro karta košta dolar, a ako želite da se maskirate, tu je i kostim za glavu za iste pare. U Mađarskoj možete da parkirate automobil u centru grada na pola sata, da pročitate lokalne novine, prezalogajite četiri jabuke ili se počastite burgerom u Mekdonaldsu.

Kod naših susjeda Hrvata imate mogućnost, pogotovo ako idete na primorje, da se rashladite kuglom sladoleda. Kraljevina Danska ima takođe raznovrsan izbor za samo jedan dolar. Litar mlijeka, čokoladica, krastavac i jedna razglednica za lokalno slanje koštaju po dolar.

Ako se nađete u Srednjoj Americi, konkretno u Kostariki, ješćete zdravo za male pare. Lubenica, papaja i ananas staju po jedan dolar, a ukoliko niste ljubitelj voća za isti novac možete uživati u šoljici kafe. Postoji dosta država na svijetu koje su podijeljene na dva dijela, na bogati i siromašni. Tako je i na Kanarskim ostrvima. Ako ste na sjeveru, možete da popijete kafu, dok na jugu možete za dolar da uzmete samo pola šoljice.

U Gradu svjetlosti, Parizu, oko 40 odsto kafe u “Starbaksu” možete da uzmete za dolar. Na stjenovitim Farskim Ostrvima su cijene za naše uslove paprene, tako da možete da žvaćete žvakaću gumu za dolar. Ako imate sreće, naletjećete u marketu na jabuke, a možete da kupite čak dvije.

U dalekoj Australiji možete da okušate sreću za dolar.

telegraf.rs

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!